Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(0:54 min)
Med en het passion för chili
Publicerat onsdag 15 mars kl 12.09
Wiktor Lundgren och sonen Joshua i sin chiligrotta hemma i Mariestad.
1 av 3
Wiktor Lundgren och sonen Joshua i sin chiligrotta hemma i Mariestad. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Kocken Mattias Hägg lagar chilisnacks.
2 av 3
Kocken Mattias Hägg lagar chilisnacks. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Jalapenos fyllda med getost, honung och färskost.
3 av 3
Jalapenos fyllda med getost, honung och färskost. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

170 plantor chili. Så mycket odlade Wiktor Lundgren och sonen Joshua hemma i Mariestad förra året.

Det började med att Wiktor Lundgren fick två chiliplantor av en förälder till sonens klasskompis för några år sedan.

 – Det blev två plantor ett år, 14 plantor året efter och sedan hade jag 170 plantor förra året. Det klättrar uppåt och blir mer och mer, säger Wiktor Lundgren.

Nu odlar han och sonen Joshua över 70 sorters chili hemma.

– Det är blandade sorter, allt från milt till starkt.

Tidigare i dag bjöd också kocken Mattias Hägg på chiliskola. Här är recepten som han tillagade:

Pimientos de padrón (Russian Roulette Chile)

ca 300 g pimientos de padrón 
1 dl olja
flingsalt                      

Värm stekpannan och tillsätt oljan.                     
Stek på medelhög värme, frukterna ska mörkna och få lite färg.
Lägg sedan på ett papper så oljan rinner av och salta med flingsalt. Låt svalna lite innan servering. 

Getostfyllda jalapeños, "snacks med bett i"

Jalapeños
2 dl fint riven getost
3 msk färskost
1-2 msk vispgrädde
1 msk honung

Halvera jalapeñosen på längden, skrapa ur alla frön och skär bort fröfästena.
Blanda bägge ostsorterna med honung och späd med vispgrädde till krämig konsistens.

Fyll skalen och servera.

En iskall energidryck med lite hetta på toppen

2 ägg
2 msk råsocker

1 flaska ale
1 tsk mald ancho chili

Mixa ägg, socker och ale skummigt. häll upp i glas och strö över chilin på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".