Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BACONRESAN
(0:32 min)
Baconresan: Från stian till stekpannan
Publicerat söndag 2 april kl 08.00
Baconresan
1 av 15
Tryck på pilen för att se fler bilder.
Linnéa och Grisproducenten Magnus håller i ett paket bacon i den lokala butiken
2 av 15
Linnéa Frimodig och grisproducenten Magnus Karlsson i den lokala butiken. Foto: Sveriges Radio
Linnéa Frimodig som håller i ett paket bacon i en fabrik.
3 av 15
Linnéa Frimodig i slutet av produktionsledet på fabriken i Świnoujście i Polen. Foto: Sveriges Radio
Opackat bacon på ett löpande band.
4 av 15
Baconet packas i fabriken i Świnoujście. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Bacon röks i ett rökskåp.
5 av 15
Rökning av bacon på fabriken i Świnoujście. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Lastbilar kör på ramp mot båt
6 av 15
Lastbilar lastar för färden tillbaka till Sverige igen. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Grisar som åker in i en styckningsmaskin
7 av 15
Styckning på löpande band på fabriken i Kristianstad. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Styckade grisar
8 av 15
Styckade grisar Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
De slaktade grisar hänger upp och ner
9 av 15
De slaktade grisarna styckas Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Slaktade grisar i Kristianstad
10 av 15
Slaktade grisar i Kristianstad Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Insidan av fabriken i Kristianstad
11 av 15
Insidan av fabriken i Kristianstad Foto: NDC
Fabriken i Kristianstad från utsidan
12 av 15
Fabriken i Kristianstad Foto: NDC
lastbil i Flakeberg
13 av 15
Djurtransporten lämnar Flakeberg för färd mot slakteriet i Kristianstad. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Chauffören föser in grisar i en lastbil
14 av 15
Chauffören Alfred Adolfson, föser in grisar i lastbilen som ska ta dem ner till Kristianstad. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio
Grisar inhägnade hos grisproducenten
15 av 15
Grisproducent Magnus Karlsson, föser ut grisarna till djurtransporten i Flakeberg. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio

Hur långt reser maten innan den hamnar på ditt matbord? På måndag åker P4 Skaraborg 150 mil, från Flakeberg till Polen och tillbaka igen, i Baconresan.

[ { "cartodb_id": 11, "dateText": "31 mar 2017", "date": "2017-03-31", "time": "10:00", "lat": 58.392040, "lng": 13.838715, "zoom":6, "loc": "Baconresan börjar", "event": "", "audioId": "6049232", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=BuO9M8vKZXlIiCOudz7gbcDGy2tyaXZBzbwKsGsOIep4QYCzeZpFIebo9Kpf9hX3ljS7tB6LHfFB5eEY8BA1AboL-bJ3e-qd"}, { "cartodb_id": 1, "dateText": "3 apr 2017", "date": "2017-04-03", "time": "07:00", "lat": 58.3214, "lng": 12.7606, "zoom":6, "loc": "0 mil: Gården i Flakeberg", "event": "Tidigt på morgonen lastas grisarna in i en lastbil som kommer ta dem till Skåne och Kristianstad för slakt.", "audioId": "6049224", "imageUrl": "http://sverigesradio.se/sida/images/97/394408a2-1ea5-4bbf-94fa-2650515e0cbb.jpg", "iframeUrl": ""}, { "cartodb_id": 2, "dateText": "3 apr 2017", "date": "2017-04-03", "time": "12:00", "lat": 56.021094, "lng": 14.147955, "zoom":6, "loc": "35 mil: Kristianstad", "event": "Till fabriken i Kristianstad kommer cirka 130 000 grisar från Västra Götaland varje år. Här slaktas och styckas grisen för att sedan skickas vidare till Polen.", "audioId": "6055628", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=feV9kkgdjW4OCVp29ekzeoL2DV-1G2Eeqyx10xQa0pkY1v18kclPQAsHtAF77gzYnjoUhE1sPP77qYt3mBE6wOiIpotvCzy5"}, { "cartodb_id": 3, "dateText": "3 apr 2017", "date": "2017-04-03", "time": "23:30", "lat": 55.425805, "lng": 13.832388, "zoom":6, "loc": "43 mil: Ystad", "event": "Här lastas råvarorna från grisen på båten till Świnoujście där resten av processen för att göra bacon kommer genomföras.", "audioId": "", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=SUPy2M0S77YrwxO1izKVnEJDSs5hbiTlcUPxFUFGapP3TxkmXzl2Q8462Hs6bqPIV5YVONXafHafDZJMYv2Tq11KDTIR4SMc"}, { "cartodb_id": 4, "dateText": "4 apr 2017", "date": "2017-04-04", "time": "09:00", "lat": 53.908493, "lng": 14.276073, "zoom":6, "loc": "60 mil: Baconfabriken i Swinoujscie Polen", "event": "210 personer arbetar med produktionen på fabriken i Świnoujście där grisköttet blir till bacon genom att rökas, skivas och paketeras.", "audioId": "6056254", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=kxsSSEmQMFex75codKsgE5wEqJN5kvL9sc8tp5lh5dsKwaGrbCRBHGotswUQtsbrttk-JS5URqoF_WuOvas37WOKusoCe5GK"}, { "cartodb_id": 6, "dateText": "4 apr 2017", "date": "2017-04-04", "time": "13:00", "lat": 53.908493, "lng": 14.276073, "zoom":6, "loc": "61 mil: Hamnen i Swinoujscie", "event": "Av allt som tillverkas på fabriken i Świnoujście fraktas ungefär hälften tillbaka till Sverige för försäljning.", "audioId": "6056545", "imageUrl": "http://sverigesradio.se/sida/images/97/81f0b824-8808-4afe-a9dd-83664ebbeb20.jpeg", "iframeUrl": ""}, { "cartodb_id": 8, "dateText": "5 apr 2017", "date": "2017-04-05", "time": "08:00", "lat": 55.425805, "lng": 13.832388, "zoom":6, "loc": "78 mil: Ystad", "event": "Här byter baconet transportmedel, från båt till lastbil, för att ta sig vidare många mil till det stora centrallagret i Linköping.", "audioId": "", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=Q8ZE7nNaNJip9tw4MNbAjcJwodVx5KDCOgG4Zb1IpGrmBMFwRbO_OdnkxWBB7xaqKgn79S6UwYUfW0a_f43BZ0TTzoRm8AYf"}, { "cartodb_id": 9, "dateText": "5 apr 2017", "date": "2017-04-05", "time": "15:00", "lat": 58.425019, "lng": 15.611796, "zoom":6, "loc": "125 mil: Linköping", "event": "I ett enormt lager samlas olika köttprodukter. Härifrån distribueras det rökta och skivade köttet till olika delar av landet.", "audioId": "6056555", "imageUrl": "http://sverigesradio.se/sida/images/97/ce8e5b70-f83b-4d40-b98d-4a04a6d0ad53.jpg", "iframeUrl": ""}, { "cartodb_id": 10, "dateText": "6 apr 2017", "date": "2017-04-06", "time": "15:00", "lat": 58.3315, "lng": 12.6834, "zoom":6, "loc": "150 mil: Grästorp", "event": "Nu ligger baconet i kyldisken i den lokala mataffären inte långt ifrån Flakeberg där resan började.", "audioId": "6059201", "imageUrl": "http://sverigesradio.se/sida/images/97/70b60fd6-fa23-4a81-8e72-e9827d31a7a9.jpg", "iframeUrl": ""}, { "cartodb_id": 12, "dateText": "7 apr 2017", "date": "2017-04-07", "time": "09:00", "lat": 58.3920, "lng": 13.8387, "zoom":6, "loc": "Skövde", "event": "Det fräser och smäller när baconet som rest från Flakeberg, via Kristianstad, Ystad och Świnoujście i Polen tillslut hamnar i stekpannan hemma i Skaraborg.", "audioId": "", "imageUrl": "", "iframeUrl": "//csp.screen9.com/video?a=A9iX2aHuuO8se-6_vKbvBJsbgeW81VysnKU5-EuJ2v7c4K2-phqm7warwUUzjErOCd6Lgv051jE9S9d71uYcZlTvR4Qr_hGf"} ]
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".