Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VARA
Beslutet till Alléskolan om föreläggande av vite.
Beslutet delgavs i slutet av februari, och skola och kommun har till femtonde maj på sig att åtgärda bristerna. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Lyssna
(1:32 min)
Lyssna
(1:32 min)
Alléskolan hotas av vite på 300 000 kronor
Publicerat onsdag 22 mars kl 07.30
Publicerat onsdag 22 mars kl 07.30
Beslutet till Alléskolan om föreläggande av vite.
Beslutet delgavs i slutet av februari, och skola och kommun har till femtonde maj på sig att åtgärda bristerna. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Alléskolan i Vara avkrävs vite av Arbetsmiljöverket om de inte åtgärdar de brister verkets inspektioner visat på innan den femtonde maj i år. Både skolans rektor och kommunstyrelsens ordförande utgår från att de hinner.

Under hösten 2015 gjordes de första inspektionerna på skolan, men i början av 2017 kvarstod fortfarande problemen.

Susanne Fransson, rektor på Alléskolan sedan en och en halv månad tillbaka, menar att flertalet rektorsbyten är en av anledningarna till att de inte åtgärdat arbetsmiljöproblemen. Men att ansvaret inte enbart ligger på skolans ledning.

— Som chef på en arbetsplats har du alltid ett ansvar för arbetsmiljöarbetet. Men det yttersta ansvaret ligger naturligtvis uppåt i vår förvaltning och i nämnderna, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nelander håller med om att en av orsakerna till att insatserna dröjt är skolans ledningsbyten och att kommunen där måste ta sitt ansvar. 

— Vi tillsköt pengar nu med två miljoner för just ledarstöd för att sånt här inte ska kunna hända igen, säger han.

Båda två utgår från att de kommer att hinna åtgärda problemen till den femtonde maj, vilket betyder att de inte kommer att behöva betala de 300 000 kronorna i vite.

I Arbetsmiljöverkets bedömning handlar bristerna om slitna golv, lärare och elever som rapporterat om dålig luft och NO-salar som behöver renoveras. Skolan har inte heller presenterat den kartläggning och handlingsplan för hur de ska hantera risker för hot och våld som Arbetsmiljöverket krävt.

 — Det är lite jobbig konditionering här inne, man blir trött, säger Johan Andersson, elev på Alléskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".