Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)
(2:05 min)
Bert anmäler 1 500 företag – och ber om ursäkt
Publicerat tisdag 21 mars kl 11.53
Bert Karlsson på väg till polisen med hundratals anmälningar.
Bert Karlsson. Foto: Tomas Ek

Bert Karlsson gjorde i dag verklighet av hotet att anmäla mängder av företag som varit sena med bokföringen. Men bad samtidigt om ursäkt om företagare drabbas.

Alltsammans började med att Bert Karlsson själv dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att hans Jokarjo AB varit sen med bokföringen vid flera tillfällen.

– Jag hade redan betalt straffavgift för detta och tycker att det är en oacceptabel dubbelbestraffning att dömas två gånger för att en privatperson anmäler en, säger Karlsson.

Han tycker inte att man ska se honom som överdrivet grälsjuk när han nu anmäler totalt 15 000 företag (varav 1500 idag) som enligt myndighetsregister varit sena med bokföringen och betalt avgift för detta.

Med alla dessa anmälningar vill han göra det så besvärligt och dyrt att hantera så att myndigheterna i förlängningen avkriminaliserar bokföringsbrott på så sätt att den som är sen med bokföringen inte i efterhand ska kunna dömas.

Mårten Schultz är professor i civilrätt och han menar att effekten kan bli den rakt motsatta mot vad Bert tänkt sig.

– Jag tror han underskattar rättssamhället. Det är inte första gången någon gör massor av anmälningar på det här sättet.

– Det behöver inte bli så komplicerat att hantera som Bert tror. Det kan sluta med att en massa företag drabbas av böter, och då blir det ju en slant till statskassan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".