Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, märker ett paket med nötfärs.
1 av 2
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, märker ett paket med nötfärs. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, och Eleonore Falk, kvalitetscoach för butikskedjan centralt.
2 av 2
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, och Eleonore Falk, kvalitetscoach för butikskedjan centralt. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Lyssna
(1:33 min)
Lyssna
(1:33 min)
Krångligt att förstå märkningen på kött
Publicerat onsdag 5 april kl 05.00
Publicerat onsdag 5 april kl 05.00
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, märker ett paket med nötfärs.
1 av 2
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, märker ett paket med nötfärs. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, och Eleonore Falk, kvalitetscoach för butikskedjan centralt.
2 av 2
Elisabeth Andersson, kvalitetsansvarig på en mataffär i Mariestad, och Eleonore Falk, kvalitetscoach för butikskedjan centralt. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Många tycker att det är svårt att förstå ursprungsmärkningen på kött, kyckling och fisk i mataffären. Varannan skaraborgare som har svarat på P4 Skaraborgs enkät anser att det är krångligt att förstå var köttet kommer från.

När P4 Skaraborg frågade kunder i en mataffär i Mariestad svarade flera att de kan känna sig osäkra på var köttet kommer från och framför allt var det har förpackats. 

– Det kan vara tveksamt. Många gånger när man kollar var det är förpackat och var det kommer från kan det vara frågetecken, säger Birgitta Persson, en av kunderna som vi pratade med.

Hur kan man göra detta på ett bättre sätt tycker du?

– Konstigare än att märka upp det direkt var det är förpackat och var det kommer från tycker inte jag att det ska vara. Ibland har man en känsla av de nästan vill dölja saker för oss konsumenter. Ibland kan man se att det är förpackat i Helsinborg, men att råvaran kommer från Uruguay. Då blir man galen.

I samma mataffär förklarar Elisabeth Andersson, som är kvalitetsansvarig i butiken, att personalen själva brukar förpacka och märka nötkött och en del fläskkött. På de här förpackningarna står det att köttet kommer från Sverige, men det står inte helt klart och tydligt att köttet är packat i butiken. Men butikens logga ska stå på förpackningen.

– Vi behöver ha med vad det är för detalj, vilket djur det är och vilket land det kommer från. När det gäller nötfärs ska vi också ha med var det är slaktat, styckat och vilken dag det är styckat, säger Elisabeth Andersson.

Men de köttprodukter som inte har förpackats och märkts i butiken kan komma från ett annat land. På en del av de här varorna står det inte varifrån köttet kommer och var det har förpackats.

– När man kryddar, marinerar eller tillsätter något till köttet räknas det som en köttberedning. Då är det inte samma krav som gäller och då behövs det inte någon ursprungsmärkning, säger Eleonore Falk, som är kvalitetscoach för butikskedjan centralt.

Så här kan kunderna luras och inte veta var det kommer från?

– Ja, så är det ju, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".