Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ärlan Mariestad
1 av 4
Här har varit tomt i decennier. Foto: Tomas Ek
Ärlan Mariestad
2 av 4
Stort renoveringsbehov även utvändigt. Foto: Tomas Ek
Ärlan Mariestad
3 av 4
När kontor ska bli bostäder gäller de nya byggreglerna. Foto: Tomas Ek
Erik Ekblom
4 av 4
Erik Ekblom känner ingen oro trots revisorns kritik. Foto: Tomas Ek
Lyssna
(2:58 min)
Här är huset som kostade kommunen 22 miljoner
Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 14.04

P4 Skaraborg gick på en liten rundvandring i den fastighet intill torget som Mariestads kommuns bostadsbolag köpt för 22 miljoner kronor.

Fastigheten är en del av den affär som lett fram till att fyra ledamöter i Alliansmajoriteten i Mariehus bolagsstyrelse inte beviljas ansvarsfrihet av den auktoriserade revisorn.

Revisorn menar att prislappen på affären (sammanlagt 46 miljoner) är så hög att den hotar skada bolaget och att den kan vara i strid med bolagsordningens krav på affärsmässighet. Revisorn befarar nedskrivningar på upp till 30 miljoner kronor efter ombyggnad.

Moderaten Erik Ekblom är ordförande i Mariehus styrelse. Han är en av de som inte får ansvarsfrihet av revisorn men tar inte så hårt på kritiken.

– Jag är övertygad om att det är en tillräckligt bra affär för att inte äventyra bolaget, menar han.

"Alternativet hade varit att stadskärnan dött ut ytterligare"

Han tycker inte att han åsidosatt bolagets intressen och låtit kommunens behov av fler lägenheter ta överhanden.

– Kommunen är ändå ägare till bostadsbolaget och måste ha rådighet över vad bolaget gör.

Erik Ekblom menar att affären inte alls är så dålig som revisorn anser. Han medger att det finns en osäkerhet men menar att alternativet - att inte köpa fastigheten - hade varit värre:

– Alternativet hade varit att fastigheten stått och förfallit och stadskärnan dött ut ytterligare, menar han.

Socialdemokraten Therese Weckström är vice ordförande i bostadsbolagets styrelse och står inte bakom affären.

– Här har det inte varit värme, vatten och el på flera decennier. Tak, fönster och mycket annat måste bytas ut. Prislappen är knasig, säger hon.

"En dålig affär är en dålig affär"

P4 Skaraborg gick en liten rundvandring i de nedgångna lokalerna som inte haft underhåll på 40 år. Man får räkna med att byta tak, fönster, värmesystem och sanera från asbest och PCB. När man bygger om kontor till bostäder gäller dessutom nybyggnadsregler. Bostadsbolagets vd Jonas Hedberg är nu i det läget att han ska hantera ett projekt han själv är motståndare till. Han skräder inte orden:

– En dålig affär är en dålig affär, sedan kan man dribbla med siffror hur mycket man vill, säger han.

Kommunens köp var en del av en större affär där flera privata aktörer också köpte andra fastigheter. Om det haft någon påverkan på kommunens prislapp är oklart.

– Det var säkert smidigt för säljaren med en samordnad process. Om det påverkat priset för oss eller någon annan part vet inte jag, jag har inte värderat de privata aktörernas köp, säger Erik Ekblom.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".