Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:34 min)
Fler lokala leverantörer till Lidköpings kommun
Publicerat fredag 7 april kl 05.00
Upphandlingschefen Lennart Jonsson och kostchefen Nathalie Thorstensson i Lidköpings kommun går igenom den nya livsmedelsupphandlingen.
Upphandlingschefen Lennart Jonsson och kostchefen Nathalie Thorstensson i Lidköpings kommun går igenom den nya livsmedelsupphandlingen. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

I Lidköpings kommun håller ett nytt livsmedelsavtal på att tas fram. I den nya upphandlingen ökar kommunen antalet lokala leverantörer.

Av ungefär sex leverantörer kommer drygt hälften att vara lokala när det gäller Lidköping kommuns nya livsmedelsavtal. Avtalet omfattar också Essungas och Grästorps kommuner.

Avtalet kommer att gälla i fyra år och ska vara klart under april månad. Jämfört med det förra avtalet kommer det nya att omfatta fler lokala leverantörer.

– Jag kan tycka att det är jätteviktigt att få in lokala producenter. Genom den uppdelning som vi har gjort med de olika varukorgarna i upphandlingen har vi försökt att få lokala producenter att lämna anbud. Det har vi fått och vi har till och med ökat antalet lokala producenter som det ser ut just nu, säger Lennart Jonsson, upphandlingschef i Lidköpings kommun.

I den förra upphandlingen delades bland annat kött- och fiskvaror upp mer för att försöka få fler lokala leverantörer att lämna anbud, men det var ingen producent i närområdet som gjorde det. Lennart Jonsson menar att det inte alltid är lätt att bli leverantör åt en kommun.

 – Dels köper vi stora volymer, sedan har vi ganska höga krav och så skriver vi fyraårsavtal. Det innebär att man får ett avtal i fyra år och sedan kan man faktiskt förlora det.

All mat som serveras på skolor och inom äldreomsorgen kommer inte från Sverige, för enligt lagen om offentlig upphandling får inte kommunerna begränsa sig och bara ta emot anbud från leverantörer i Sverige när det gäller mat till skolor och äldreomsorg.

Däremot måste leverantörerna leva upp till de krav som finns när det gäller bland annat djurhållning. Till exempel handlar det om transporttid och att det tydligt ska framgå varifrån produkterna kommer.

Lidköpings kommun försöker påverka de större leverantörerna som man har avtal med att de i sin tur ska välja fler lokala inslag. Inför den förra upphandlingen tog kommunen fram en falukorv tillsammans med en av de större leverantörerna, där grisarna kom från lokala producenter. Det är ett arbetssätt som kommunen vill utveckla.

– Mycket handlar om dialog och att man faktiskt hör av sig till kommunen om man har ett förslag på en produkt som man skulle vilja erbjuda. Jag ser också framför mig att vi skulle kunna göra inslag i våra salladsbufféer under säsong med våra lokala producenter, säger kommunens kostchef Nathalie Thorstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".