Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Marcus Nyström, platschef på Hjordnära, menar att det är särskilt viktigt med korta transportsträckor när det gäller mjölk.
Marcus Nyström, platschef på Hjordnära, menar att det är särskilt viktigt med korta transportsträckor när det gäller mjölk. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio
Lyssna
(1:22 min)
Lyssna
(1:22 min)
Härifrån kommer den närproducerade mjölken
Publicerat måndag 10 april kl 07.00
Publicerat måndag 10 april kl 07.00
Marcus Nyström, platschef på Hjordnära, menar att det är särskilt viktigt med korta transportsträckor när det gäller mjölk.
Marcus Nyström, platschef på Hjordnära, menar att det är särskilt viktigt med korta transportsträckor när det gäller mjölk. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Hjordnäras ekologiska mjölk kommer från gårdar i Skaraborg, medan den icke-ekologiska mjölken kommer från bland annat Östergötland.

Många lyssnarfrågor under P4 Skaraborgs matvecka har handlat om närproducerad mat och varifrån mejeriet i Hjo får sin mjölk. Den ekologiska mjölken kommer från närliggande gårdar i Skaraborg.

– Vi försöker hela tiden ta in mjölkråvara som ligger i närområdet. Vi har fortfarande våra tre mil i diameter, där samtliga ekologiska gårdar ligger samlat, säger Marcus Nyström, platschef på mejeriet i Hjo.

Men när det gäller den icke-ekologiska mjölken kommer ungefär 60 procent från gårdar i till exempel Östergötland och Skåne. Resterande 40 procent kommer från gårdar i Skaraborg.

Den här mjölken används för att göra till exempel crème fraiche och andra egna produkter. På de dessa produkter står det bara "Skånemejerier", som mejeriet numera ägs av.

– På det konventionella står det aldrig "Hjordnära", utan det kan vara EMV-produkter och produkter som man tillverkar åt andra företag. Där tar vi in från annat håll, men det är alltid svensk mjölkråvara.

Marcus Nyström tycker att det är särskilt viktigt med korta transportsträckor när det gäller mjölk.

– Om man jämför med andra produkter har mjölken är väldigt kort ledtid. Från det att vi pastöriserar den till att vi förpackar den ska den vara ute i butik, hemkörd till konsument och uppdrucken på tio dagar, annars är den för gammal. Det gör att ju kortare transportsträckor vi har desto snabbare flöden kan vi få och det är positivt både för oss och för kunden.

Som konsument kan du också titta på mejerinumret för att se så att den här mjölken kommer från Skaraborg och då ska det stå SE1023 på paketet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".