Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skara
Arkivbild
1 av 2
Det har varit svårt för patienterna att få över sina journaler till vårdcentralen i Skara efter att Bräcke diakoni tog över. Arkivbild Foto: Scanpix
Erik Andersson, områdeschef Bräcke diakoni
2 av 2
Erik Andersson, områdeschef Bräcke diakoni
Lyssna
(2:01 min)
Patienter i kläm när journaler dröjer
Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 06.00

I samband med att Bräcke diakoni tog över vårdcentralerna i Skara så har det varit stora problem att få tillgång till patienternas journaler.

För Maritas mamma har det inneburit att det varit svårt att få mediciner i tid.

– Läkarna vet inte vilka mediciner hon har. Det finns inga provsvar på någonting, inga EKG, ingenting finns det att gå på för läkarna. De får fråga och vi får försöka att svara. 

I somras tog Bräcke diakoni över vårdcentralen i Skara från Närhälsan, där totalt 10 000 patienter fanns listade.

Men för att få tillgång till patienternas journaler så räcker det inte att man är listad, det krävs även patientens samtycke, förklarar Erik Andersson som är områdeschef på Bräcke diakoni.

Det är fruktansvärt och finns ingen patientsäkerhet i detta

– När vi startar ny vårdcentral så är våra journalsystem helt tomma. Det är först när patienten har kontaktat oss som vi kan begära ut journaler efter godkännande av patienten.  

Det har under perioder tagit flera veckor att få över de tusentals journalerna då de inte går att flytta digitalt. De måste skriftligen begäras ut från Närhälsan. 

- Sen är det en sekreterare där som sprätter upp kuvertet, tittar vilka handlingar vi vill ha och skriver ut dom. Lägger de i ett kuvert och skickar med postbilen tillbaka. Då sprättar vi upp och scannar in i vår journal. Ganska mycket arbete, säger Erik Andersson. 

Även kroniskt sjuka patienter som brukar kallas till års-kontroll drabbas eftersom vårdcentralens nya ägare inte får ta över patientlistorna.

– Av sekretesskäl får Närhälsan inte bara skicka över dom listorna till oss. Det är viktigt att man tar kontakt med oss om man har en kronisk sjukdom och inte blivit kallad till kontroll. 

Och Marita anser att patientdatalagen som reglerar hur journaler ska hanteras, missgynna patienter som hennes mamma.

– Jag tycker det är fruktansvärt och det finns ingen patientsäkerhet i detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".