Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 SKARABORG GRANSKAR
Karlsborg mord
Karin hittade sin man ihjälslagen i hemmet. Förövaren är deras son. Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Lyssna
(5:54 min)
Lyssna
(5:54 min)
Mordet i Karlsborg: Misstag i vården när son mördade sin pappa
Publicerat tisdag 18 april kl 05.30
Publicerat tisdag 18 april kl 05.30
Karlsborg mord
Karin hittade sin man ihjälslagen i hemmet. Förövaren är deras son. Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Psykiatrin skrev ut läkemedel utan att följa rutinen. Åtta dagar senare dödade sonen sin pappa under en psykos. Mamman berättar om vårdmissarna som kanske hade kunnat rädda livet på hennes make.

– Jag hatar det han gjorde men jag älskar honom. Han rår inte för att han är sjuk, säger Karin som inte medverkar med sitt riktiga namn. 

På Alla Helgons afton 2015 kommer Karin hem från jobbet och möts av en fruktansvärd syn.

– Jag kommer hem till ett helt tyst hus, blodspår och en död man och en son som sov. 

I tingsrätten döms sonen för mord till rättspsykiatrisk vård. Av domen framgår att han lidit av psykotiska symptom och förvrängd verklighetsuppfattning. Åtta dagar innan mordet så sökte sonen hjälp hos psykiatrin, men fick inte rätt behandling på grund av bemanningssituationen. 

Föräldrarna har försökt stötta sin son genom barndomen och ut i vuxenlivet. När han i vuxen ålder behöver ett intyg på sin psykiska diagnos fastnar han istället i en vårdkarusell.

Familjen kämpade för att få till en utredning men när han ska på återbesök så finns inga tider - medicinen tar slut.

Vi ringde och sa att han måste få tid för uppföljning. Nej, det finns inga tider, vi har inga läkare..."

Till slut träffar sonen en bemanningssjuksköterska som inte känner till rutinerna som säger att man alltid ska göra en så kallad skattning kring sonens psykiska status för att upptäcka till exempel självmordstankar, drogproblem eller annat som kan utgöra risk för patienten.

– Det hoppade man över, man gick bara på den 14 månader gamla utredningen. Så som jag ser det är det två jättestora misstag, man gör ingen medicinuppföljning och ingen riktig koll innan man skrev ut Concerta.

Åtta dagar senare så dödade sonen sin pappa. Efter händelsen anmäler Skaraborgs sjukhus sig själva enligt Lex Maria.

– Det är ju en tragedi för alla inblandade. Vi vet att vi inte kunnat följa våra rutiner på grund av bemanningssituationen, säger Malin Nilsson som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus. 

Jag har inte ens kunnat bli riktigt arg, jag har tappat förmågan att bli arg."

Det är helt enkelt brist på personal som gör att det inte finns några tider för återbesök, det visar sjukhusets egen utredning. Och dålig introduktion när man tar in personal utifrån - i det här fallet en bemanningssjuksköterska -får följden att hon missar att ta prover och göra en skattning. Sjukhuset skriver att sköterskan har ett stort antal besök under kort tid.

Nu har de rutinerna skärpts och psykiatrin har också bemannat upp så att patienter får återbesök inom rätt tid. Fallet har granskats av Inspektionen för vård och omsorg. IVO anser att sjukhuset åtgärdat bristerna och avslutar därför ärendet utan kritik.

Karins son vårdas nu på en sluten rättspsykiatrisk avdelning.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".