Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 SKARABORG GRANSKAR
Tibromordet
Marias lillebror dödade deras mamma under en psykos Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Lyssna
(5:54 min)
Lyssna
(5:54 min)
Lyssna
(5:54 min)
Mordet i Tibro: Tycker vården gjort jävligt fel
Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 05.29
Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 05.29
Tibromordet
Marias lillebror dödade deras mamma under en psykos Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Förra våren dödade en son sin mamma under en psykos. Samma dag som mordet skedde besökte sonen vuxenpsykiatrin, men skickades hem med mediciner. Vården har svikit menar anhöriga.

Maria har mist sin mamma och det är hennes lillebror som är gärninsgmannen. Maria, som egentligen heter något annat, känner att vården svikit familjen. Dels samma dag som mordet skedde men också tidigare. Den som fick betala det högsta priset var deras mamma.

– Visst, min lillebror är sjuk men för mig är han bara som ett skal...Han ser ut som min lillebror men han är en kallblodig mördare bara för mig, säger Maria. 

Den 13 maj 2016 ringer en 25-årig man till SOS Alarm från en adress i Tibro strax efter klockan nio på fredagskvällen. Han säger till larmoperatören att han dödat sin mamma och att han är gravt störd i huvudet. Tio minuter senare är en polispatrull på plats. Då är deras mamma redan död.

Samtidigt ville jag bara skrika på honom varför - till vilken nytta?

Tidigare på dagen har mamman och sonen tillsammans varit hos en läkare på vuxenpsykiatrin i Skövde som konstaterar att sonen är deprimerad, har ångest och sömnstörningar och läkaren skriver ut sömntabletter, ångestdämpande och en medicin mot depression.

Men det hjälper inte och mannen får en psykos och slår ihjäl sin mamma. Han döms till sluten rättspsykiatrisk vård. Maria lägger stort ansvar på vården som hon menar har svikit hennes familj under lång tid.

– Så mycket som mamma verkligen kämpade. De sa att det var mammas fel att han mådde som han gjorde och att han är bara tonåring. De tog verkligen inget som hon sa på allvar.

2015 drabbas hennes bror av en psykos och hotar sin mamma. Han läggs in för tvångsvård under en period och när han skrivs ut vill han inte längre ha kontakt med mamman. Men när han efter drygt ett år plötsligt hör av sig igen så ställer hon upp.

– Hon hämtade honom söndag natt och jag frågade många gånger, hur är han? Är du rädd? Hon sa att hon inte var rädd och att hon var orolig för att han inte mådde bra. 

Under de kommande dagarna träffar sonen och mamman de boendestödjare som han har kontakt med via socialtjänsten i Tibro. Vuxenpsykiatrins mobila team åker ut vid ett tillfälle och så får de en läkartid på fredagen.

Söker någon hjälp, skicka in dem, de ropar ju själva på hjälp. Nu är det för sent. Jag får inte tillbaka min mamma. 

Vid läkarbesöket försöker mamman berätta om sonens mående, men sonen tystar sin mamma. Det framgår av sjukvårdens egen händelseanalys efter mordet. Där menar Maria att vårdpersonalen borde ingripit. 

– Där borde de tagit henne åt sidan och frågat så att inte han hör, jag tycker de bedömt jävligt fel.

Men Skaraborgs sjukhus som gjort en Lex Maria anmälan och utrett sig själva hittar inga brister och menar att det som hände inte gick att förutse. Inte heller Inspektionen för vård och omsorg, IVO, klandrar sjukhuset i det här fallet.

–  Oavsett om ett beslut visar att vi brustit i vården eller har fullgjort vår plikt så är det ändå tragiska händelser som har skett, säger Malin Nilsson som är ansvarig för vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus.

– Vi behöver bli bättre på att hjälpa de anhöriga, de tar ett alldeles för stort ansvar, säger hon. 

Maria har fortfarande många frågor som hon kanske aldrig får svar på. 

– Man tycker ju att psykvården ska kunna se vad de gör för fel. Söker någon hjälp, skicka in dem, de ropar ju själva på hjälp. Nu är det ju för sent. Jag får ju inte få tillbaka min mamma hur mycket hjälp han än kommer få.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".