Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inrikesminister Anders Ygeman (S)
Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill dra lärdom av det brottsförebyggande arbete som håller på. Foto: Johan Bengtsson/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:28 min)
Lyssna
(1:28 min)
Lyssna
(1:28 min)
Ygeman vill dra lärdomar från Ryd
Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 14.19
Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 14.19
Inrikesminister Anders Ygeman (S)
Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill dra lärdom av det brottsförebyggande arbete som håller på. Foto: Johan Bengtsson/Sveriges Radio.

Under förmiddagen presenterade inrikesministern regeringens vårbudget i Södra Ryd i Skövde och pratade samtidigt om de lärdomar man kan ta med sig från området.

Idag är inrikesminister Anders Ygeman på plats i Skaraborg. Under förmiddagen presenterade han regeringens vårbudget i Södra Ryd i Skövde och att det blev just det här området beror på flera saker.

– Det här är ett område som man har haft problem med ordningen, men det är också ett område där polis, skola och socialtjänst har samarbetat för ett tryggare område, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern tycker att det är viktigt att besöka områden som har haft problem för att dra lärdom av erfarenheterna i Ryd. Något som också syns i vårbudgeten han presenterade.

– Vi kommer satsa 700 miljoner extra på polisen det här året. Här startar vi ett brottsförebyggande arbete där vi kanske kan dra lärdomar från Ryd.

De extra pengarna till polisen kommer att ge resultat i Skaraborg menar Ygeman. Man kommer kunna anställa fler poliser och samtidigt förbättra arbetsvillkoren och miljön för de poliser som redan finns.

– Socialdemokraterna satte upp som kongressmål att få 10000 fler poliser till 2024. Så nu kommer det börja växa med antal poliser i Skaraborg, säger Ygeman.

Moderaterna är kritiska till vårbudgeten och skjuter framförallt in sig på skattehöjningarna. 

– Medräknat årets skattehöjningar, så kommer fler än en miljon löntagare att få höjd skatt under åren 2017 och 2018. Det slår mot många av de yrkesgrupper regeringen säger sig vilja satsa på, säger Cecilia Widegren (M) från Vara.

Moderaternas beräkningar visar att många poliser, barnmorskor och ingenjörer får höjd skatt i och med att gränsen för att betala statlig inkomstskatt i praktiken sänks nästa år. Gränsen hamnar på drygt 38 000 kronor.

– Det är dubbla signaler. Vi borde få fler som vill jobba inom välfärdssektorn, istället väljer regeringen att fortsätta höja skatten för de som arbetar, menar Cecilia Widegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".