Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:42 min)
Fredagsmys – för kryddigt för vikingarna
Publicerat onsdag 19 april kl 15.24
Daniel Serra i ett medeltida kök och tidsriktiga kläder
Daniel Serra är kullinarisk arkeolog Foto: Signe Karmhus

Daniel Serra är kulinarisk arkeolog, en titel han är ensam om. Han reder ut varför vikingarna inte hade gillat fredagsmys.

På sin resa från Skåne stannar den kulinariske arkeologen Daniel Serra på Västergötlands museum i Skara för att föreläsa om vikingamat.

Vissa saker vi äter i dag skulle de säkert uppskattat för 1 000 år sedan, men mycket mat skulle ses som främmande och lite konstigt.

– Men det rent sociala, och lite plockmat hade nog kunnat fungera. Men däremot chilifrukter och annat sånt som hör till tacos i dag har nog lite för mycket kryddighet, säger Daniel Serra.

Även om fredagsmys är ett relativt nytt begrepp så hade de festmåltider även på vikingatiden, men då utan nachochips.

– En festmåltid involverade troligtvis ett kokgropslagat helt djur, men även kokad mat, till exempel häst, säger Daniel Serra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".