Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke kocks bästa grillröror

Publicerat onsdag 3 maj kl 11.10
Gurksallad
1 av 5
Gurksallad Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
Äppelketchup Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
2 av 5
Äppelketchup Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
Bönketchup Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
3 av 5
Bönketchup Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
Senapscréme Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
4 av 5
Senapscréme Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
Katarina Roos och Nicke kock Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio
5 av 5
Katarina Roos och Nicke kock Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio

Grillat är gott! Men vad ska man egentligen ha till? Nicke kock delar med sig av sina bästa tillbehörsröror till grillen. Vad sägs om en gurksallad eller en äppelketchup?

Äppelketchup

4 stora, syrliga äpplen
4 dl vatten
1 stor lök
½ dl socker
½ tsk malda nejlikor
½ tsk grov och stark senap
1 tsk malen kanel
½ tsk salt
1 dl äppelcidervinäger
Tabasco

Skär äpplen i lite busiga bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt sjuda på mellanvärme i cirka 10 minuter eller tills nästan allt vatten kokat bort. Rör om då och då under tiden.

Pressa äppelkoket genom en finmaskig sil. Häll lite i taget i silen och rör om med baksidan av en träslev/matsked.

Häll tillbaka det som du får ut genom silen i kastrullen. Skala löken och riv den på den fina delen av ett rivjärn. Tillsätt detta och resten av ingredienserna till äppelmoset och låt koka samman i någon minut. Häll på väl rengjord flaska och låt svalna.

Förvara i kylskåp, där den håller sig i drygt två veckor.

Gurksallad

1 röd paprika
1/2 gul lök
3 dl hackad, inlagd gurka
1 dl majonnäs
1 tsk skånsk senap
2 dl crème fraîche
salt, peppar

Kärna ur och stek paprikan i lite olja till den blivit mjuk – låt svalna.

Finhacka lök, inlagd gurka och den stekta paprikan. Lägg grönsakshacket i en bunke

Klicka över majonnäs, senap och crème fraiche. Rör ihop alltsammans till en klenig konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Kan förvaras minst en vecka i kyl.

Bönketchup

4 dl konserverade bondbönor (givetvis kan du använda torkade bönor, följ anvisningarna på förpackningen)
0,5 liter grönsaksbuljong
1 dl soltorkad tomatpuré
1 dl tomatpuré

½ gul hackad lök
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, chiliflagor

Smaksätt bönorna genom att sjuda dem i grönsaksbuljong på lägsta temperaturen i ca 10 minuter. Låt bönorna svalna i spadet.

Lägg de avsvalnade bönorna i en skål och mosa dem en gaffel. Rör ihop moset tillsammans med tomatpuré, lök, vinäger och kryddor. Har du tillgång till en mixer kan du med fördel använda den. Smaka av och låt ketchupen vila ca 30 minuter. Smaka av igen, om du önskar en ketchup med lite mer sting kör du ner lite mer chiliflingor.

Bönketchupen kan förvaras minst ett par veckor i kyl.

Senapscrème

4 msk skånsk senap
1 dl crème fraiche
salt, peppar

Vispa crème fraiche så den tjockar till sig. Rör ned senap. Smaka av med lite salt och grovmalen svartpeppar. Ställ kallt fram till serveringen.

Passar till allt grillat – förutsatt att du gillar senap vill säga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".