Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(0:54 min)
Allt fler underkänns på uppkörningen
Publicerat torsdag 4 maj kl 05.00
Trafikläraren Anja Kronberg i Skövde menar att bland annat de långa väntetiderna och att eleverna kör upp trots att de inte är redo gör att fler underkänns på uppkörningen.
Trafikläraren Anja Kronberg i Skövde menar att bland annat de långa väntetiderna och att eleverna kör upp trots att de inte är redo gör att fler underkänns på uppkörningen. Foto: Sandra Kjellström/Sveriges Radio

Allt färre klarar att ta körkort. Andelen elever som underkänns på uppkörningen har ökat betydligt i Skövde under de senaste åren.

I Skövde har andelen elever som underkänns på uppkörningen för B-körkort ökat mer än i hela landet, enligt siffror från Trafikverket. Detta trots att Skövde ligger över rikssnittet när det gäller hur stor andel som faktiskt klarar uppkörningen.

Förra året blev ungefär 54 procent av de som körde upp i Skövde godkända, jämfört med ungefär 66 procent år 2013. Då inkluderas både elever som kört upp för första gången och elever som kört upp flera gånger.

De långa väntetiderna gör att elever chansar på att de ska klara uppkörningen, trots att de egentligen kanske inte är redo, menar Anja Kronberg, som är trafiklärare på en trafikskola i Skövde. Väntetiderna hos Trafikverket gör också att trafiklärarna tvingas boka tid för uppkörning innan eleverna är redo att köra upp.

– Det ställer till med bekymmer i vår utbildning, för vi ska inte boka förrän eleverna är så pass färdiga att vi vet att de klarar av det, säger Anja Kronberg.

De elever som måste göra om körprovet kan behöva vänta ännu längre på att få en ny tid.

Anja Kronberg menar också att de elever som kommer från ett annat land kan ha svårare att ta körkort.

– De har en helt annan bilkultur och kan inte våra vägmärken, lagar och regler som vi har i Sverige. Det ställer till det när de ska göra sitt prov.

Trafikverket arbetar mycket med att ta fram informationsmaterial på andra språk, enligt Kristina Hagberg, chef för Trafikverkets förarprov. Hon tycker att väntetiderna är rimliga, då myndigheten har som mål att man ska få en tid för uppkörning inom fyra veckor. Men då får man vara beredd på att köra upp var som helst i Sverige.

Kristina Hagberg anser att elever snarare behöver förbereda sig bättre inför uppkörningen.

– Det finns en övertro hos många körkortstagare i dag, på sin egen kunskap och erfarenhet kopplat till körprov och på kravnivån för att vara en trafiksäker, risk- och miljömedveten förare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".