Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kent Larsson.
Kent Larsson (M) Arkivbild: Sten Lillieström / P4 Skaraborg
Lyssna
(0:56 min)
Lyssna
(0:56 min)
Lyssna
(0:56 min)
Politiker i krismöte om deltidsbrandmännen
Publicerat lördag 6 maj kl 16.39
Publicerat lördag 6 maj kl 16.39
Kent Larsson.
Kent Larsson (M) Arkivbild: Sten Lillieström / P4 Skaraborg

Ledande politiker i västra Skaraborg har kallats till ett krismöte. Det efter att nästan alla deltidsbrandmän sagt upp sig i Grästorp.

På torsdag i den kommande veckan hålls ett krismöte där politiker i kommuner som tillhör räddningstjänsten Västra Skaraborg samlas tillsammans med räddningschefen Fredrik Linusson för att försöka hitta en lösning. 

Detta efter att nästan alla deltidsbrandmän sagt upp sig i Grästorp, som en följd av det nya löneavtalet. Och fler uppsägningar i området kan vara på väg. 

Kent Larsson, kommunalråd i Grästorp, säger att nu krävs en bra gemensam lösning.

– Det är att få ihop alla parter och diskutera fram en hållbar lösning. Avtalet är tecknat på centralt håll men några punkter kan man göra upp lokalt. Det måste vi se på. Har andra kommuner lyckats med det måste vi det med. 

Så du är inte rädd för att Grästorp kommer stå utan en deltidsbrandkår framöver?

– Alltså rädd kan jag ju vara men jag hoppas verkligen att det inte sker, säger moderate kommunalrådet Kent Larsson. 

Det här är brandmännen missnöjda med

OB-ersättningen försvinner. Istället höjs grundersättningen. Dock inte med lika mycket. Brandmän som P4 Skaraborg pratat med anser att avtalet nu blir orättvist beroende på hur området man arbetar i ser ut. 

Semesterskadeståndet försvinner. I det nya avtalet tar man bort extraersättningen på 100 % per jourvecka under sin ordinarie semester. Idag ligger ersättningen på 4100 kronor för en vecka. Istället får brandmännen en ersättning på 35 % per vecka under hela sommaren. En deltidsbrandman tar oftast två jourveckor. En förlust med cirka 1000 kronor. 

Bilersättning försvinner. Tidigare fått 300 kronor för att man använder sin egen bil. Det försvinner nu och en del i summan bakas in i jourersättning. 

Lokala avtal: Hos Räddningstjänsten östra Skaraborg har politikerna i nämnden gjort ett lokalt avtal för att förhindra massuppsägning. Deltidsbrandmännen får där 476 kronor extra, det enligt Mariestadstidningen. Enligt Brandmännens riksförbund, finns avtal på upp till 25 000 per år för deltidsbrandmän i vissa kommuner runtom i landet. 

Källa:Brandmännens riksförbund.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".