Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radio har träffat människor runt om i landet som fått avslag på sin asylansökan men som stannat kvar i Sverige och lever gömda.
Sveriges Radio har träffat människor runt om i landet som fått avslag på sin asylansökan men som stannat kvar i Sverige och lever gömda. Foto: Olivia Ochoa
#gömdisverige
Lyssna
(1:45 min)

Julia lever gömd i Skaraborg

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 06.00

Sveriges Radio har träffat människor runt om i landet som lever gömda. Gemensamt för många av de vi mött är att de mår psykiskt dåligt.

Sveriges Radio har träffat människor runt om i landet som fått avslag på sin asylansökan men som stannat kvar i landet och lever gömda.

Gemensamt för flera av de vi mött är att man lider av psykisk ohälsa.

P4 Skaraborg har träffat Julia som lever gömd i vårt område. Hon har diagnosen posttraumatisk stressyndrom.

Du lever men kan inte tänka på din framtid, det är som att ha en allvarlig sjukdom 

I hemlandet var Julia och hennes familj förföljda. Det slutade med att hon misshandlades. I Sverige fick hon avslag på sin asylansökan och nu lever hon gömd.

– Tänk så här, du lever men kan inte tänka på din framtid. Det är som att du har en allvarlig sjukdom. Du vet inte vad som kommer hända imorgon. Du kan inte planera något. 

Minnen från förr har gjort sig sig påminda och oron för framtiden är stark. Men att söka läkarvård sen hon blev gömd har varit tufft, förklarar hon.

– Jag har posttraumatisk stressyndrom och förut kunde jag gå och söka hjälp. När man är i en sån här situation får man rädsla, tänk om någon vill säga att jag är gömd? Så man försöker klara att själv och det är jättesvårt. 

Julia är nu över 18 år och har därmed endast rätt till sjukvård som är akut här inom Västra Götalandsregionen.

– Det tycker jag är jättejobbigt. 

Sveriges Radio har haft kontakt med 84 personer som lever gömda runtom i hela landet.
69 personer uppger att de har psykiska problem. De vittnar om stress, oro, ångest som leder till sömnproblem, depression och självmordstankar.
Och till sist blev Julia tvungen att söka hjälp på vårdcentralen.

– Det var en situation när jag mådde dåligt och var tvungen att gå. Man måste möta rätt person om man ska fortsätta ha kontakt och jag hade tur och träffade en person på min vårdcentral, säger Julia. 

Julia heter i verkligheten något annat. 

Relaterat

Mer om #gömdisverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".