Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Man vid kraftverk
1 av 2
Mats Haglund vid kraftverket i Madängsholm är skeptisk till regeringens förslag om förenklade miljöregler för de små vattenkraftverken Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
gammal industri vid Tidan
2 av 2
Tidan flyter förbi den gamla spinnerifabriken i Madängsholm Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Lyssna
(2:16 min)

Vattenkraftsägare misstror förenklade miljökrav

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 05.00

 Nyligen föreslog regeringen förenklade regler  för de små vattenkraftverk som aldrig miljöprövats. Förslaget möts med skepsis.

I det gamla industriområdet i Madängsholm är det många år sen spinneriet tystnade. Men fortfarande driver Tidans vatten det gamla
kraftverket, som ägaren Mats Haglund visar:

– Turbinerna är från 1906, de går fortfarande och kan säkert gå i väldigt många år än.

Kraftverket byggdes långt innan det fanns miljölagar. Men också små kraftverk har dammar och turbiner som skadar och hindrar vandrande fisk och andra djur.
Därför kommer alla vattenkraftverk behöva miljöprövas för att få tillstånd att fortsätta.

Diskussionen har varit intensiv om vilka miljökrav som är rimliga. Efter riksdagens påtryckningar föreslog nyligen regeringen förenklade miljökrav för små kraftverk.
Olov Holmstrand från Lerum är sedan länge aktiv i Naturskyddsföreningen kring olika frågor som rör exploatering. Han har synat regeringens förslag åt en mindre kraftverksägare. Enligt Olov Holmstrand kan både miljöintresset och kraftverksägarna vara lugna:

– Så långt jag kan begripa är det här ett rimligt förslag och om det genomförs så tror jag att de flesta kommer att vara hyfsat nöjda.

De största vattenkraftbolagen ska bilda en fond där de mindre ska kunna söka pengar för miljöåtgärder. Flera anläggningar i samma vattendrag ska kunna samarbeta om miljöprövningen. Länsstyrelsen har i väntan på regeländringarna pausat de pågående miljöprövningarna.Eftersom det ska till tidsplaner, kan det dröja länge innan det arbetet fortsätter.


Men i Madängsholm är Mats Haglund orolig för de miljökrav som kan ställas på hans kraftverk och han är skeptisk till regeringens förslag:

– Jag har inte kommit så långt att jag kan förstå hur man ska lösa det här. Men det här förslaget får man förstås motsätta sig.


– Men är det inte rimligt att man sätter upp miljökrav för de kraftverk som inte haft tillstånd från början, alla verksamheter ska ju granskas utifrån miljöpåverkan?
– Det är rimligt att man gör, men då ska man utreda konsekvenserna och det ska vara rimliga villkor, säger Mats Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".