Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Niclas Österberg, Nicke kock
Nicke kock bjuder på lite billigare mat idag. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio
Nicke kock bjuder på fattigmat
Publicerat fredag 12 januari kl 10.33
Publicerat fredag 12 januari kl 10.33
Niclas Österberg, Nicke kock
Nicke kock bjuder på lite billigare mat idag. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio

Vill du äta riktigt god mat i helgen men inte lägga allt för mycket pengar på den? Då kan Nicke kocks helgtips för den tunna plånboken vara någonting för dig.

Idag blir det mat som passar bra för den som kanske inte har så mycket pengar kvar i plånboken efter jul, eller för den som kanske vill lägga pengar på något roligare.
 
Spenat- och ricottapasta
4 portioner

En förpackning ricottaost
200 g fryst hackad spenat
1 vitlöksklyfta
En skvätt olivolja
500 g spagetti
Salt
Peppar
(muskotnöt)

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Tina spenaten i en kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta när det mesta av vätskan kokat bort. Blanda i ricottaosten och smaka av med salt, peppar (och eventuellt lite riven muskotnöt) och en skvätt olivolja.

 

Kycklingklubbor i ugn
4 portioner

Cirka ett kilo kycklingklubbor

Kryddblandning:
Grillkrydda, alla röda kryddor du har i kryddskåpet, till exempel paprikapulver, cayenne, chili, samt pudra över lite kanel
Olivolja

Värm upp ugnen till 200 grader.

Blanda kryddblandningen och gnid in kycklingklubborna ordentligt med kryddorna. Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form med lite olja i botten och stek klubborna ca 40 minuter. Använd gärna en termometer så du vet när kycklingen är klar, runt 75 grader innertemperatur.

Servera med rostade rotfrukter och någon sås om du önskar.

 
Potatisomelett
4 portioner

5 ägg
1 gul lök
6 potatisar (kokta kalla)
Olivolja
Salt
Peppar

Skala och skär potatisen i tärningar. Stek potatisen på medeltemperatur i olja någon minut. Lägg i den hackade löken och låt den mysa en stund tillsammans med potatisen. Vispa äggen med salt och peppar. Blanda i den stekta potatisen i äggblandningen och häll tillbaka den i stekpannan. Stek omeletten tills äggen har stannat och den går att vända.

Servera omeletten med sallad och eventuellt någon bit (överbliven) skinka om det finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".