Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fördubbling av köerna till hjärtoperationer

Publicerat torsdag 23 maj 2002 kl 09.20
Köerna till hjärtoperationer i Västra Götaland har nästan fördubblats sedan 2000. I dag står närmare 400 personer på väntelistan i regionen, varav ett 90-tal skaraborgare.
Problemet är att någon motsvarande ökning av sjukhuskapaciten har inte skett. -Den ökningen som skedde 2001 har vi ingen ökad verksamhet för. Det innebär att köerna ökar. Det har alltid varit enstaka patienter som avlider medan de väntar i kön, säger Sven-Erik Svensson, verksamhetschef på Thoraxkliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Sveriges Radio Skaraborg. Under år 2000 så köpte Västra Götalandsregionen hjärtoperationer på andra i landet. Målet var få ner kön till 200 väntande. Men så under 2001 ökade antalet nya patienter så nu är man snart tillbaka i det gamla läget igen och därmed ökar också risken att patienter dör i kön. I Skaraborg pekar man på att köerna kan minska om även Kärnsjukhuset i Skövde får utförs kranskärlsoperationer. Men Sven-Erik Svensson tror att sån satsning kan stupa på bristen av intensivvårdspersonal samtidigt som han påpekar att det är politikerna som ska ta ett sånt beslut.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".