Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uranavfall kan ha läckt ut i Skövde

Publicerat onsdag 29 maj 2002 kl 13.40
Radioaktivt avfall på Risängens soptipp utanför Skövde kan ha läckt ut i grundvattnet. Det visar studier, som har gjorts på uppdrag av Statens Strålskyddsinstitut (SSI), och som Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) tagit del av. - Det är SKI som har ansvaret. Oroliga skövdebor får vända sig dit, säger miljö- och hälsoskyddschefen John Engström i Skövde kommun.
Under en lång tid har radioaktivt avfall från Ranstad Mineral AB i Stenstorp lagts på Risängens soptipp utanför Skövde. Enligt en studie från SSI är halten av radioaktiva ämnen så hög, att det finns skäl att befara att det läckt ut i grundvattnet. Nu ifrågasätter SSI soptippens konstruktion. Den innehåller inga barriärer, som kan hindra ämnen från att läcka neråt i marken. Men både miljö- och hälsoskyddsnämnden och miljöförvaltningen anser sig inte ha något ansvar för utsläppen. Det är istället ett statligt ansvar. - Vi har ingen tillsyns- eller prövningsskyldighet och vi har ingen rättighet eller skyldighet att ta prover på uran, säger John Engström.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".