Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läget förvärrat för grundstött fartyg

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 10.41

Läget för det grundstötta fartyget Allora vid Lurö i Vänern har förvärrats under natten. Enligt de senaste uppgifterna från kustbevakningen tar fartyget nu in vatten i lastrummet.
Samtidigt kommer alltfler uppgifter om brister i säkerheten på fartyget. 

Det var strax efter midnatt, natten till torsdag som Allora gick på grund i Lurö skärgård i Vänern.
Fartyget med fem besättningsmän från Litauen hade senast varit i Gdansk för att lasta natriumkarbonat som skulle levereras till tvättmedelsföretaget Jasico i Älgarås.  

Fartyget skulle inte alls ha befunnit sig vid Lurö, utan hade kommit ordentligt ur kurs innan det gick på grund. Mycket tyder på att befälhavaren hade somnat. Kaptenen och besättningen, som alla är oskadda, kommer att förhöras vidare av polisen när de kommer i land. Misstanken gäller vårdslöshet i sjötrafik.

Under torsdagen fanns kustbevakningen på plats för att se till så att fartyget inte läckte olja. Det vatten som läckte in pumpades bort. Dykare hade också kallats dit för att undersöka skadorna på skrovet samt hur hårt Allora sitter fast. Hårt väder omöjliggjorde dock några dykningar.   

Under natten till fredag förvärrades läget. Allora började ta in mer vatten och delar av lastrummet vattenfylldes.
Först på fredagseftermiddagen mojnade vinden såpass att dykarna kunde påbörja inspektionen av skadorna i skrovet. Enligt vakthavande befäl på kustbevakningen kommer dykningarna inte att bli klara under fredagen.

Planen är att försöka bärga bort fartyget, men det kan inte ske innan oljetankarna tömts. 
En bärgning kommer inte heller att kunna ske innan teknisk expertis kommit till platsen, vilket med stor sannolikhet sker först under lördagen.  

Fartyget Allora ägs av ett litauiskt rederi men är registrerat i Honduras, vars fartygsregister är svartlistat av organisationen som finns i europeiska hamnstäder.
Det gör att man direkt kan fatta misstankar, säger Rolf P Nilsson, chefsredaktör på Sjöfartstidningen, som just nu granskar fartygets 41-åriga historia.

– Fartyg som är registrerade där har ofta haft nyttjandeförbud. Allora är inget undantag. De sista 16 månaderna har hon belagts med nyttjandeförbud tre gånger, säger han.

Rolf P Nilsson ser allvarligt på grundstötningen i Vänern och är mycket kritisk till att undermåliga fartyg regelbundet trafikerar våra vatten: 

– Det här händer eftersom det finns folk som inte är villiga att betala för kvalité på fartygen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".