Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler väljer snabbt och enkelt till lunch

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 16.06

Dyrt att äta ute och kortare lunchraster - nu väljer allt fler att köpa butikernas färdiglagade till lunch.
Försäljningen av kyld färdigmat har ökat de senaste åren, och bara i år har Coop forum ökat sin försäljning med 40 procent.

Utbudet har blivit betydligt större, vilket Marita Karlsson i Skara tycker är bra.
- Det är bra att det finns när det ska gå snabbt och lätt, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

Det är inte bara dyra lunchpriser på restaurangerna som gör att färdigmaten ökar. En studie som Lunchfrämjandet har gjort visar att lunchrasten har kortats betydligt de senaste åren, och det gäller särskilt kvinnor.

Hälften av alla som jobbar har bara en halvitmmes rast, eller mindre, och då blir det ont om tid till att bland annat äta rätt menar Janne Borg, som är projektledare på Lunchfrämjandet.
- För att äta hälsosamt krävs det lite mer tid. Lunchpausen är också till för avkoppling och gemenskap men man hinner inte springa iväg och äta och samtidigt koppla av och prata med sina arbetskamrater, säger Janne Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".