Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grillning ökar risken för magsjuka

Publicerat torsdag 6 juni 2002 kl 13.23
Antalet personer som drabbas av magsjuka på grund av campylobacter fördubblas under sommarmånaderna i Skaraborg. - Det beror sannolikt på att vi lagar mer mat utomhus. Grillning blir inte alltid perfekt, säger smittskyddsläkaren Nils Svensson på Kärnsjukhuset (KSS) i Skövde.
Hittills i år har antalet rapporterade fall av campylobactsmittade patienter ökat på smittskyddsenheten på KSS. Bakterierna finns bland annat i kyckling, och de som drabbas blir magsjuka. Komplikationen på sikt kan bli övergående ledbesvär. Det är inte bara våra förändrade matvanor sommartid, som ökar riskerna att drabbas av campylobacter. Bakterierna finns även i ytvattnet i sjöar och vattendrag. - Man kan få i sig bakterierna genom kallsupar i naturen eller genom att dricka vattnet i bäckar och åar, säger Nils Svensson.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.