Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialnämnden får inte fram sanningen

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 14.44

Socialnämnden i Falköping inte har lyckats besvara frågan hur det gick till när pengar en donationsfond felaktigt gick till rena personalresor, istället för att användas för gemensamma aktiviteter för personal och boende på äldreboendet Björktuna i Stenstorp.
Splittringen inom den utredande socialnämnden är stor och enligt Märta Liljegren är det någon eller några som undanhåller sanningen.

Utredningen har pågått under flera månader. Nu kommer socialnämnden inte längre utan har lämnat ifrån sig utredningen till revisorerna med flera olösta frågor:

- Vi vet fortfarande inte vem som givit klartecken för utbetalningen. Vi får inga svar på de frågor vi ställer. Jag tolkar det som att någon eller några försöker mörka och det är fegt att ingen tar ansvaret, säger socialdemokraten Märta Liljegren som är ledamot i socialnämnden.  

Enligt Märta Liljegren kan ingen i socialnämnden uteslutas. Hon säger också att vetskapen om vem som gav klartecken finns hos socialförvaltningen och nämndens ordförande. Ordföranden själv, folkpartisten Karl-Olof Fernow hävdar att beslutet togs vid ett möte med presidiet och det dåvarande arbetsutskottet - ett möte som aldrig protokollfördes. Och såhär i efterhand är det svårt att komma ihåg exakt vad som bestämdes:

- Det ligger några år tillbaka i tiden och alla har inte ett alldeles klart minne av detta.

Därför kan inte heller han säga vem som tog beslutet, menar han. Fernow säger att han var med på mötet, men vill inte säga vilka mer som var där:

– Det vill jag nog inte ange för stunden. Det finns personer som idag inte längre är med i sammanhanget.   

Personen han syftar på är socialdemokraternas ledamot i och 2: e vice ordförande som sedan dess har avlidit. Fernows svar gör Märtha Liljegren om möjligt än mer kritisk:

– Då kan jag direkt säga att frågan aldrig varit uppe i arbetsutskottet, och i presidiet tas inte sådana beslut. Det är inget som helst beslutsform.

De 167 000 kronor som tagit ut Arthur Larssons donationsfond kommer att betalas tillbaka med skattepengar. Det har de i alla fall kommit fram till...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".