Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Staten ska betala för postboxarna - inte hyresgästerna"

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 07.24

Inom fem år ska alla flerfamiljshus ha bytt ut brevinkasten i dörrarna mot postboxar i entréerna.
Fastighetsägarna ska bekosta postboxarna och det troliga är att hyresgästerna i slutändan drabbas av högre hyror, tror Hyresgästföreningen, som protesterar mot det.
– Alla aktörer på bostadsmarknaden är helt ense om att Post- och telestyrelsen ska ta kostnaden, säger Håkan Andrén, regionordförande för hyresgästföreningen Bohus/Älvsborg/Skaraborg.

Bakgrunden till kravet är inte bara att postboxarna skulle innebära en besparing utan också att de skulle förbättra arbetsmiljön för brevbärarna.

– Vi förstår det, men det är något som deras fackliga organisation för driva. Vi företräder hyresgästerna, säger Andrén.  

Sten Fahlén, som är ordförande i hyresgästföreningen Storegården i Skövde, är skeptisk till hur kravet ska lösas i praktiken. När han går in i ett av trapphusen konstaterar han snabbt att det inte finns någon plats för postboxar där.

– Här finns två väggar. Den ena upptas av ett element och den andra av en dörr till källartrappan. Här skulle det krävas en väldigt, väldigt stor investering för att behålla tryggheten med exempelvis utgångar.

– I slutändan blir det vi hyresgäster som får betala, säger han.

Lennart Lindberg som är projektledare för Postens satsning på postboxar, Forum fastighetsboxar, säger att är naturligt att fastighetsägarna betalar för boxarna. Och han tror inte att postboxarna i slutändan skulle innebära en stor kostnad för hyregästerna:

- Post- och telestyrelsen bedömer att kostnaden för postboxarna ligger på cirka 700 kronor per hushåll. Som en investeringskostnad över flera år handlar det om 5-10 kronor i månaden, säger Lennart Lindberg.

Alla kommer inte att behöva hämta sin post nere i trapphuset. Hushåll där samtliga är över 80 år samt personer med funktionshinder ska även i fortsättningen få sin post genom dörren, det finns det beslut om.

För detta krävs att man ansöker om att få posten hem till sig. Det systemet döms ut av Sten Fahlén:

- Jag är äldre själv, och ser alla blanketter som ska fyllas i och skickas hit och skickas dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".