Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisorerna riktar allvarlig kritik mot socialnämnden i Falköping

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 07.46

Falköpings kommuns revisorer riktar som väntat allvarlig kritik mot socialnämnden efter att de granskat hur pengarna från Artur Larssons fond använts på äldreboendet i Stenstorp.
Socialnämnden ska inte heller komma undan, utan måste fortsätta att utreda vem som bär ansvaret för det som skett.
– Folk vill veta hur sådant här kan ske. Det handlar inte pengarna utan om etik och moral, säger Stina Linnarsson som är en av revisorerna.

- Vi riktar allvarligt kritik mot socialnämnden för deras sätt att hantera den här donationen. Vi säger att vi riktar anmärkning men att vi trots det förslår fullmäktige att bevilja socialnämnden ansvarsfrihet.  

Revisionen godkänner alltså efter viss tvekan socialnämndens handlanden under 2005. Hela nämnden får dock kritik för hur de hanterat donationsfonden och starkast kritik riktas mot Karlolof Fernow i egenskap av ordförande. Karlolof Fernow själv vill dock inte kommentera revisionens kritik.

Pengarna i donationsfonden skulle enligt testamentet gå till utflykter och underhållning för de boende på äldreboendet tillsammans med personalen. Istället har pengarna gått till bland annat en kryssningsresa och vistelse på spa. Att socialnämnden skulle ha missförstått vad pengarna egentligen skulle gå till det är inte troligt, menar Stina Linnarsson, som också tycker att det är konstigt att det saknas så många protokoll:

– Det finns protokoll i vissa fall men inte i andra och det finns inga protokoll där man har använt pengarna enbart för personalen. Det är anmärkningsvärt.   

Trots att revisionen påpekar att nämndens ordförande har störst ansvar för det som skett är ansvarsfrågan ännu inte klargjord. Den frågan ska nu socialnämnden själva fortsätta utreda. För det är viktigt, menar Stina Linnarsson.

- Jag tror att det är väldigt viktigt, inte minst ur allmänhetens synpunkt.

På måndag ska socialnämnden förklara sitt handlande med donationsfonden inför kommunfullmäktige i Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".