Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder utreder jättegårdars lönsamhet

Publicerat lördag 22 april 2006 kl 11.43

Många mjölkbönder kommer att lägga ner de kommande åren, spår experterna.
För att slippa få brist på svensk mjölk har LRF och Skara Semin nu utrett möjligheterna att bygga jättegårdar med uppåt 1 000 kor, vilket är 20 gånger så många kor som en normalgård har i dag.
Att stordrift skulle vara mer lönsamt är ingen självklarhet, visar det sig.

– Vi ville utreda möjligheter att driva något annat företagande än det traditionella, och framförallt om det fanns fördelar med att bygga större, säger Viktoria Bawelin, som är en av utredarna. 

Storskaligheten handlar helt enkelt om att ta reda på om en gård med 1 000 kor är lönsammare än en gård med 50 kor. Svaret är att det kan vara det.

Det är de låga markpriserna, billigt grovfoder och de låga priserna på mjölkkvoter, som gör att Sverige anses ha konkurrensfördelar mot länder som Holland och Danmark, där större gårdar redan finns.

Helt enkelt är det ändå inte. LRF: s och Skara Semins utredning visar att det krävs att korna mjölkar mer än dagens snittko, och att mjölkpriset till bonden inte får sjunka under 2. 60 kronor, där det ligger i dag.

Osäkerheten om vad som händer med just mjölkpriset är stor när EU-stödet nästa år försvinner. Viktoria Bawelin säger att det då i slutändan kommer att vara böndernas skicklighet som blir avgörande för resultatet:

– Vi har sett att mjölkpriset kommer att fluktuera.  När du har ett högre mjölkpris så kommer du att lyckas väldigt väl om du är duktig, men det är samtidigt större risk att du slås ut om du är en sämre företagare eller mjölkproducent.

I dag finns bara ett svenskt lantbruk som har uppemot 1 000 kor. Det ligger i södra Halland. I Skaraborg utreder flera bönder utanför Mariestad just en storinvestering i en jättegård för 1 000 mjölkkor.
Ett beslut väntas inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".