Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

AFA-aktivister åtalas för brandbomb på restaurang i Nyköping

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 11.34

Två AFA-aktivister, varav den ene är en 18-årig från Götene, åtalades på fredagen vid Lidköpings tingsrätt, misstänkta för att i februari ha placerat en brandbomd på en McDonaldsrestaurang i Nyköping.

Brandbomben hade placerats ovanpå innertaket på toaletten i restaurangen. Bomben bestod av en bensinfylld behållare och en tidutlösningsmekanism för antändning. Den löste dock aldrig ut.

– Hade den gjort det så hade det inneburit fara för flera människors liv, säger kammaråklagare Björn Danielsson.

När åklagarna Lars Johansson och Björn Danielsson vid åklagarmyndigheten i Skövde på fredagen åtalade de båda aktivisterna, så menade de att bevisningen är stark:

- Den är mycket stark. Vi har tillräckliga skäl för att väcka åtal och vi ser en fällande dom framför oss, säger Danielsson, som är den som mestadels hållit i utredningen kring attentatet i Nyköping.

Den starkaste bevisningen är enligt honom den telefonavlyssning som polisen gjort.

- Vi har även deras fingeravtryck som vi hittat på brandbomben. 

Åklagarna menar att 18-åringen från Götene var den som skapade bomben, och att 19-åringen sedan var den som åkte till Nyköping och placerade den där. Det stämmer överens med de ljudfiler från telefonavlyssningen som polisen släppt.  
Lars Schmidt, som är 18-åringens advokat, hävdar dock att 18-åringen inte visste vad bomben skulle användas till:

- Han har inte haft någon kännedom om att den skulle användas på McDonalds i Nyköping. Han har väl i sin föreställning kunnat tänka sig att den skulle användas till att skrämma nazister med. När han sedan får veta vad den ska användas till så ser han till så att brandbomben inte ska fungera. 

Reportern: - Varför skulle man göra en bomb, levererar den och sedan ser till så att den inte fungerar?

- För att skrämmas. Egentligen ville de bara ha uppmärksamhet. Kontakten som de sedan hade med massmedia tyder på det.  

Reportern: - Hur ska man då tolka den dialog som de haft på telefon, där de pratar om att bomben måste fungera?

- Det är ett för galleriet. Jag tror att båda är ganska så fega. 

Björn Danielsson vill inte gärna uttala sig om vad han tror som ska ha varit syftet med attentatet. Han säger att de har fått svävande svar från den ene av de åtalade:

- Det har inte varit någon sammanhängande historia, men som jag förstår det så ser de McDonalds som en symbol för den kapitalistiska västvärlden och att det då skulle vara någon slags demonstration emot den.

18-åringen från Götene åtalas också för förberedelse till grov misshandel efter att polisen vid en husrannsakan i hans lägenhet i Lidköping hittat bland annat en stor mängd pepparspray, diverse yxor, kofötter, kolsyrepistoler och knogjärn.

Han är också misstänkt, men ännu inte åtalad, för delaktighet i branden på det nedlagda spinneriet i Tråvad utanför Vara på julafton förra året.

De har suttit häktade sedan den 11 februari.
Trots de åtalades ringa ålder yrkar åklagarna på fängelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".