Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Katedralskolan startar lärlingsutbildning

Publicerat lördag 10 juni 2006 kl 09.05

Katedralskolan i Skara är en av sex gymnasieskolor i landet som utsetts att prova en modell för lärlingsutbildning.
Först ut är en lärlingsutbildning till yrkeschaufför som startar i höst.
– Det betyder mycket för oss. Vi kommer få lättare att rekrytera mer kompetent personal, något som i perioder varit mycket svårt, säger Håkan Wedin på tyska transportföretaget Schenker med lastterminal i Skara.

För närvarande har yrkesprogrammen på gymnasiet bara 15 veckors arbetsplatsförlagda utbildning, så kallad APU. Nu vill Skolverket förlänga praktiktiden till minst det dubbla.

– Det blir minst 32 veckor, säger Margareta Frimodig, projektledare för den nya lärlingsutbildningen på Katedralskolan.   

Till hösten tas de första åtta eleverna in på fordonsprogrammets utbildning i Skara till yrkesförare. Det är åkeribranschen och transportfacket som uppvaktat Skara kommun om att få den nya utbildningen eftersom bristen på utbildade chaufförer är stor. Enligt åkeribranschen är det många som tror att det räcker med att ha ta ett körkort för att få köra ut gods med lastbil, men dagens chaufförsjobb kräver både goda datorkunskaper, social kompetens och servicevilja.

Håkan Wedin tror att det nya lärlingssystemet på gymnasiet i Skara är bra både för företagen och för eleverna:

– Det ger dem en chans att prova på jobbet, känna efter om de trivs och vi får se vad killarna och tjejerna går för.

Enligt Margareta Frimodig finns det ett stort intresse bland eleverna för att gå en lärlingsutbildning. Hon jämför med omvårdnadsprogrammet, där eleverna redan idag har en betydande del av sin undervisning förlagd inom exempelvis sjukvården.

– De är mycket nöjda och många går vidare till anställning efter utbildningens slut.   

I Skara har barn- och utbildningsnämnden beslutat att samtliga yrkesprogram på Katedralskolan ska ha lärlingsutbildning från 2007. Margareta Frimodig tror att den typen av utbildningar kommer att leda till att fler ungdomar får jobb:

– Ungdomarna kommer att få en kunskap om yrkeslivet som är betydligt djupare. Sannolikt kommer ungdomsarbetslösheten att minska. Eleverna på lärlingsutbildningarna kommer i vart fall att få mycket lättare att få jobb.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".