Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

60 lokala politiker har obetalda skulder

Publicerat tisdag 27 juni 2006 kl 06.40

Över 60 politiker på valsedlarna till kommunvalen i Skaraborg har obetalda skulder som ligger hos kronofogden. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort.
Det vanligaste är att kandidaterna har skatteskulder eller andra skulder till staten.

De skaraborgska politikerna som finns i kronofogdens register är spridda över alla partier och finns i alla kommuner. Största gruppen är socialdemokrater, med moderatpolitiker på andra plats. Det är ju också de två partierna som har flest kandidater på listorna.

En majoritet av skulderna handlar om skatteskulder eller andra skulder till staten, men många av kandidaterna har också andra skulder som ligger hos fogden för indrivning.   

De partiföreträdare som Sveriges Radio Skaraborg pratat med blir förvånade över att så många kandidater finns i kronofogdens register. Ulla Göthager i socialdemokraternas partistyrelse säger att hon känner till en del av de 21 socialdemokraterna som finns på listan, men inte alla. Det finns inget tvång för den som är politiker att redogöra för sin ekonomi, säger hon, och ett stort ansvar ligger på valberedningar och nomineringskommittéer när listorna ställs samman till valen. Dessutom utgår Ulla Göthager ifrån att kandidaterna själva är öppna och berättar om sånt som kan vara bra för partiet att känna till.

Detsamma säger moderaternas partiombudsman Anders G Johansson. Om det inte finns uppenbara skäl, så kontrolleras inte politikerna hos kronofogden eller mot brottsregistret. Tanken är att nomineringskommittéerna runtom i kommunerna ska ha så god kännedom om människorna att det inte behövs, enligt Anders G Johansson.

Fem av de sex vänsterpartisterna som finns på listan till kommunvalet i Tibro i höst har skulder till kronofogden. Det handlar om obetalda skulder på mellan 5 000 och över 300 000 kronor.

Fredrik Bellino från Hjo är ordförande i vänsterpartiets styrelse för Västra Götaland, och han tycker att uppgifterna är pinsamma, men inte förvånande. Vänsterpartiet representerar de fattigaste grupperna, och därför är det inte märkligt att partiets företrädare har betalningsproblem, säger Bellino till Sveriges Radio Skaraborg.

Ingen från vänsterpartiet i Tibro har velat kommentera uppgifterna.

En enda riksdagskandidat på valbar plats från Skaraborg finns listad hos kronofogden för skulder. Det är Nicklas Lagerlöf från Falköping, som står på tredje plats på folkpartiets riksdagslista, och dessutom är ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i västsverige.

Nicklas Lagerlöf har skulder på 4 900 kronor, främst för obetalda telefonräkningar, och han säger till Sveriges Radio Skaraborg att det hela är oerhört pinsamt, men att han räknar med att skulden ska vara betald före valdagen i höst. Han har också informerat partiet om att skulden ligger hos kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".