Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu startar rötmånaden

Publicerat lördag 22 juli 2006 kl 12.09

Söndagen innebär starten av rötmånaden. Det är den varmaste tiden på året och eftersom bakterierna frodas när luften är varm och fuktig krävs noggrannare hantering av livsmedel. Detta gör man genom nedkylning och rätt tillagning säger livsmedelsingenjör Eva-Marie Jönsson på lantbruksinstitutet i Skara.

Eftersom man förr i tiden bara hade jordkällare var det svårt att hålla maten kall under rötmånaden. Folk blev ofta sjuka i vad man trodde var sommarsjuka men egentiligen var det matförgiftning.

Eva-Marie Jönsson säger att man ska tänka på hur man tillagar maten. Till exempel ska man vara noga med att tvätta händerna innan. Och man ska inte använda samma skärbräda när man skär kött och grönsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".