Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar hotar Vänerområdet

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 10.40

Markerna kring Vänern och Göta älv är högriskområden som hotas av översvämningar på grund av klimatförändringar. Det menar SMHI efter analyser gjorda på uppdrag av Klimat- och sårbarhetsutredningen.

SMHI har analyserat hur klimatförändringar kan påverka Sverige fram till år 2100. Om vädertrender som ökad nederbörd och högre temperaturer fortsätter så kan det gå riktigt illla.

- Vänern skulle kunna stiga ytterligare 1-1,5 meter, Lennart Olofsson som är enhetschef på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Just nu utreds hur översvämningarna i Väner- och Göta älvsområdet ska kunna undvikas. Klart är att omfattande och kostsamma åtgärder måste vidtas.

Det kan vara att höja invallningar till jordbuksområden, till exempel arealerna runt östra Vänern som ligger lägre än Vänerns vattenyta.

- Det kan också handla om att höja krön på dammar och på slussar och förhindra att vattnet rinner ut okontrollerat ur Vänern i Göta älv, säger Lennart Olofsson.

Gillis Broberg som har ett jordbruk nära Vänern tycker att politikerna borde planera för ett säkrare utlopp för Vänern. För han är orolig för framtiden:
- Om det kommer ett omfattande nederbördsområde som kommer ligga runt Vänern så kan nästa översvämning bli långt värre än den vi hade år 2000.

Då förlorade Gillis Broberg en halv miljon kronor när 70 av hans 90 hektar mark svämmades över.

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall säger till Sveriges Radio Skaraborg att han förutsätter att man hinner lösa problemet innan SMHI:s scenario blir verklighet men att kommunen redan nu behöver ta varningen i beaktande vid byggnationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".