Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bergvärme kan förstöra grundvattnet

Publicerat lördag 12 augusti 2006 kl 10.14

Villaägares ökade intresse för bergvärme kolliderar ibland med kommunens miljöansvar.

I Gullspång vill miljö- och byggnämnden stoppa tre fastighetsägares planer på att borra efter bergvärme i Lokaåsen. Miljö- och byggnämnden oroas över att värmepumparnas slangar kan skada grundvattnet.

Allt fler villaägare vill värma sina hus med bergvärme - av miljömässiga, men främst ekonomiska skäl. Men det ökade inrtesset för bergvärme kolliderar ibland med kommunens intressen av att till exempel skydda vattenområden.

Så är fallet i Gullspång, där Lokaåsen är ett grundvattenmagasin:
- Ett grundvattenmagasin är beroende av påfyllning uppifrån i form av nederbörd och det är svårt att stoppa en förorening som kommer in i åsen, säger kommunens förvaltningschef Robert Skog.

Lokaåsen är inte ett skyddsområde men på sikt ska den bli det. Och då blir det stopp för den som vill borra för bergvärme.

Dels handlar det alltså om risken för läckage av köldmedel från de slangar som tillhör värmepumpen, men det finns även andra orsaker, berättar Susanna Hogdin på länsstyrelsens vattenvårdsenhet:
- Vid anläggningsarbetet kan slam från borrningsarbetet förorena vattentäkten och sedan kan föroreningar föras ner i grundvattnet när man installerar den här kollektorslangen som förs ner i grundvattenmagasinet.

Samtidigt som bergvärmeintresset ökar, så har kommunerna i uppdrag att förbättra skyddet för just vattentillgången. Det betyder att intressena kommer att kollidera på fler håll framöver:
- Det tror jag man kan utgå ifrån. Det finns fortfarande många vattentäker där det inte finns något skydd, säger Susanna Hogdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".