Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovaborna tycker att vårdutbudet försämrats

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 06.42

Nio av tio Hovabor anser att vårdutbudet har blivit sämre under första halvåret i år. Och åtta av tio känner inte samma trygghet längre sedan omgörningen då akutvården flyttades till Gullspång medan Hova fick ansvaret för planerad vård av främst äldre. Det visar en enkät gjord av arbetsgruppen för vårdcentralens bevarande.

Vad gäller tandvården så är beskedet från de tillfrågade entydigt negativt - det har blivit en försämring:
- Det trodde jag inte att det skulle vara så dåligt. Det är en stor procent som är negativa till tandvården, säger Olle Ternell som är ordförande i arbetsgruppen.

Annars ger enkäten - som skickats ut till alla hushåll i Hova och Gårdsjö med omnejd - en lätt motsägelsefull bild av vårdsituationen i Hova sedan primärvården delats upp i planerad äldrevård i Hova och akutmottagande på kommunens två vårdcentraler.

Trots att över 90 procent tycker att utbudet är sämre och nästan lika många känner sig otryggare så är det mindre än en tredjedel som rent sakligt har upplevt att det är svårare att få kontakt med vårdapparaten, och än färre som tvingats åka vidare till Gullspång eller boka en ny tid.

Men oron finns där ändå säger Olle Ternell:
- Oron gäller tillgängligheten till vården. Idag ska man ta sig till Gullspång och med dagens kommunikationer är det svårt att ta sig dit.

Arbetsgruppen vill att Hälso- och sjukvårdnämnden Östra Skaraborg ska riva upp sitt beslut och låta verksamheten inom primärvården i Gullspångs kommun bli som den var tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".