Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mamma till mobbad elev i Hjo vill ha mer utbildad personal i skolan

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 15.05

En 16-årig flicka har åtalats för olaga hot och misshandel av två klasskamrater på Guldkroksskolan i Hjo.

Föräldrarna till en av de trakasserade flickorna anser att om det funnits mer personal på skolan hade mobbingen kunnat undvikas.

Sedan tre år tillbaka har dottern blivit trakasserad och mobbad i skolan, ibland har hon varit hemma från skolan en månad i sträck och då missat stora delar av undervisningen, berättar mamman.

Hon känner sig orolig när flickan är i skolan:
- Det är fruktansvärt, man ska inte behöva känna så här. Under en vardagsvecka tillbringar de ju mer tid i skolan än hemma, självklart vill man känna att de är trygga och har kompetent personal omkring sig.

- Det är oacceptabelt att man inte vågar gå till skolan, säger Hjos kommunalråd Catrin Hulmarker.

Hon lovar att kommun ska nu se över vad man kan förbättra på Guldkroksskolan i Hjo så att eleverna känner sig tryggare. Men Catrin Hulmarker håller inte med mamman i Hjo om att det måste finnas fler lärare eller kuratorer på skolan.

För att få in fler vuxna på Guldkroksskolan har kommunen den senaste tiden satsat på skolvärdar som ska finnas ute på rasterna som stöd och hjälp till eleverna:
- Det är ju de här plusjobben då, det kan man väl tycka vad man vill om men de ger oss ändå en möjlighet från kommunens håll att få en guldkant på tillvaron; arbetsuppgifter som behövs men som den normala budgeten inte för tillfället kan prioritera i den omfattning som vi skulle vilja, säger Catrin Hulmarker.

Vad mamman i Hjo efterlyser är vuxna med relevant utbildning. Om det hade funnits fler lärare och kuratorer i skolan så tror mamman att dottern hade mått mycket bättre idag:
- Förhoppningsvis hade detta inte behövt hända överhuvudtaget om det hade funnit tillräckligt med resurser. Det är på raster saker och ting händer, så naturligtvis är det där personalen måste vara. Jag tror inte det räcker med en kafévärdinna som står och säljer frallor utan det måste vara andra människor som är ute med barnen på ett annat sätt, säger mamman.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".