Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många jaktlag ställer in årets älgjakt

Publicerat lördag 7 oktober 2006 kl 09.06

Ett flertal jaktlag i Skaraborg kommer nästa vecka att ställa in årets älgjakt på grund av bristen på älg. Bland annat ställer flera jaktlag utanför Skara och Lidköping in jakten.

15 jaktlag i Stenumsområdet utanför Skara kommer att ställa in årets älgjakt. Jägarna tycker helt enkelt att det finns för få älgar på det 6 500 hektar stora jaktområdet.

- Tillgången på älg är mindre än en älg per 1 000 hektar, säger Eilert Storm från Axvall som ingår i ett av de jaktlag som ställt in älgjakten:

Den flyginventering och de älgobservationer som gjorts visar att älgstammen har minskat.

I Skaraborg ställer jaktlag i Örslösa utanför Lidköping också in jakten, och även i Marks kommun söder om Borås ställs jakten in på grund av att skogens konung lyser med sin frånvaro. Och Eilert Storm tycker att fler jaktlag borde ställa in årets jakt.

Jaktlagen i Stenum utanför Skara har nu gjort upp en treårsplan för att spara de älgar som finns kvar, och för att bygga upp en ny älgstam.

Erik Ludvig Berggren, jaktvårdskonsulent i Västra Götaland, säger att under de senaste tre till fem år så har det blivit vanligare att jaktlag ställer in jakten mot bakgrund av att älgstammen gått ner så kraftigt.

Han anser precis som Eilert Storm att det borde vara en självklarhet att ställa in jakten om inventeringen visar att det är ont om älg. Och en av orsakerna till att älgstammen minskar är enligt Erik Ludvig Berggren att man många gånger överskattat hur mycket älg som finns i skogarna. Och han tror att det kommer skjutas färre älgar i Skaraborg i år.

- Många jaktlag kommer inte att fylla sina kvoter överhuvudtaget, säger han.

Erik Ludvig Berggren menar att istället kommer jaktlagen komma överens om att dra ner på avskjutningen totalt, spara vuxna djur och inrikta sig på att skjuta kalv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".