Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringsbolag tar kamp mot åskskador

Publicerat tisdag 6 augusti 2002 kl 11.20
Sommarens kraftiga åskoväder har lett till ovanligt många skador och bränder runt om i landet. För att minska skadorna vill Länsförsäkringar Skaraborg nu att kunderna installerar så kallade inledningsskydd till sina fastigheter. Åskskador kostar bolaget runt 40 miljoner om året.
Under juni i år slog åskan ner lika ofta som under ett helt år. Länsförsäkringar Skaraborg driver nu ett projekt för att hjälpa oroliga kunder, att minska kostnaderna när tv-apparater, datorer eller annan elektronik förstörs. Genom att installera ett inledningsskydd på huvudledningen in i huset går det att skydda elledningarna och teleledningarna från blixtnedslag. Skyddet monteras vid mätarplatsen eller elcentralen. När blixten slår ner i ett hus så går den via huvudledningen och sprider sig ut i hela husets ledningar till eluttagen. Skadorna på grund av åskvädren beräknas varje år kosta Länsförsäkringar Skaraborg runt tio miljoner kronor för företag, och lika mycket för privatpersoner. - Vi har hittills märkt en minskning av skadorna på lantbruk på landsbygden, säger Mats Andersson, som är skadeförebyggande elbesiktningsman på Länsförsäkringar Skaraborg.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".