Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna till skön musik, senaste nytt, de aktuella personerna och få med dig dagens snackämnen i P4 Väst...

Galapremiär i Trollhättan på Daniel Lind Lagerlöfs "Buss till Italien"

Publicerat måndag 12 december 2005 kl 11.22
1 av 8
Daniel Lind Lagerlöf och Livia Millhagen vimlar på restaurang Sand i Trollhättan efter galapremiären på "Buss till Italien"
2 av 8
Karl Linnertorp, Livia Millhagen och Adam Pålsson i Daniel Lind Lagerlöfs film BUSS TILL ITALIEN Fotograf Knut Koivisto
3 av 8
Hela kören i filmen i kyrkan i den lilla italienska byn, Domodossola Fotograf Knut Koivisto
4 av 8
Annika Berg och Eva Dahl på mingel. Eva berättar för SR Radio Väst att hon har lånat ut sitt hus i Strömslund i Trollhättan som visas flera gånger i filmen
5 av 8
Italiensk Julgran på galafesten
6 av 8
Maria Fahl Vikander med vän. Maria spelar Marianne i filmen
7 av 8
Mingel på galafesten efter filmen igår
8 av 8
Niklas Hjulström, även känd som en i gruppen Cue, med frun (t.v) och väninna som är med och sjunger i filmen. Niklas själv är inte med i filmen men hälsar att det kommer en ny skiva med Cue till våren.

Det var många som ville se galapremiären av Daniel Lind Lagerlöfs nya långfilm ”Buss till Italien” i torsdags. Filmen är en samproduktion med bland annat Film i Väst och har spelats in i Trollhättan och Italien i den lilla byn Domodossola. Efter filmen var det stor galafest på restaurang Sand i Trollhättan.

”Buss till Italien” heter alltså Daniel Lind Lagerlöfs 5:e långfilm på vita duken. Daniel är även känd sedan tidigare med filmerna Vägen ut, Hans och hennes och Miffo. I Miffo spelade ju som bekant Livia Millhagen den rullstrolsbundna Carola. 

Här i Livias andra långfilm möter vi henne som körledaren Ylva. Hon och hennes kör skall åka buss till Italien och göra ett uppträdande i den lilla staden Domodossola. Ylva ser resan som en flykt från det som nyligen hänt henne hemma, nämligen att hennes man bedrar henne med den 16-åriga barnflickan.

Deltagarna i kören längtar efter att få träffa den lokale borgmästaren, andra vill få en gratis semester, några tror fortfarande att de ska åka till Italien bara för att sjunga men de flesta av dem vill bara fly vardagen.

Ylva är en av dem som flyr, och de unga killarna Erik och Ruben vill gärna erbjuda henne äventyr. Erik och Ruben spelas av Karl Linnertorp och Adam Pålsson som får följa med på resan för att det behövs mer unga i kören. Och killarna förälskar sig snabbt i den vackra körsångeskan Ylva.

”Buss till Italien” är mycket som Film i Västs VD Tomas Eskilsson beskrev det igår som en fyrbåk i vintermörkret en film att glädkas över och känna igen sig i. Delvis en kärleksförklaring till landet. Som biobesökare får man förja de olika deltagarna i kören och deras olika mål.

Frågor till Daniel Lind Lagerlöf:
Du har valt att arbeta med nästan uteslutande debutanter i Buss till Italien, hur kommer det sig?

”Jag har alltid gillat att jobba med debuterande filmskådespelare. När vi gjorde Vägen ut var Micke (Nyqvist), Shanti (Roney), och Göran Ragnerstam relativt okända. I Miffo debuterade Livia Millhagen och i Bekännelsen gjorde både Magnus Krepper och Jonas Karlsson sina första huvudroller. Att använda ansikten som inte setts i filmsammanhang förut tillför ofta en äkthet till filmen.”

Var Livia självklar som karaktären Ylva?

”Ja, på sätt och vis. I Miffo spelade hon en karaktär som ligger väldigt långt från hennes person. Redan då tänkte jag att det vore roligt att göra ytterligare en film med Livia, i en roll där hon fick gestalta någon som, på sätt och vis, låg närmare henne själv. Därför fanns hon genast med i tankarna kring Buss till Italien.”

Är det sant att Domodossolas borgmästare spelar sig själv?

”Ja, det var det givetvis en fantastisk upplevelse att provfilma stadens riktiga borgmästare mot han riktiga assistent på hans riktiga kontor. Jag har svårt att tänka mig att ett svenskt kommunalråd skulle ställa upp på det, helt oförberedd...”

Buss till Italien har premiär på biograferna den 16 december.

Bilder från galafesten under onsdagen den 7 december:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".