Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagen i Arvidsjaur tror på framtiden

Publicerat tisdag 14 november 2006 kl 05.56
1 av 2
Undersökningen är gjord av Staffan Johansson, nationalekonom vid Luleå tekniska universitet. Foto: Kent Norberg.
2 av 2
Foto: Kent Norberg.

Hälften av företagen i Arvidsjaur tror att de kommer att utöka antalet anställda kommande år. Även om företagen ser det mesta som positivt, finns det en del mörka moln på Arvidsjaurs företagshimmel. Åldersstrukturen är långt ifrån bra, visar en stor undersökning av kommunens näringsliv.

Överlag ser det rätt bra ut bland företagen i Arvidsjaur, men det finns en del negativa saker enligt nationalekonomen Staffan Johansson, som kartlagt kommunens näringsliv. Företagarna är överlag ganska gamla. Männen har en snittålder på 50 år och kvinnorna på 46 år.

– Det som är mest positivt är synen på den egna kommunen. Att det kommer att bli fler jobb och fler kommuninvånare. De flesta företagen, 120 av 160, tror på en expansion för kommunen. Resten av företagen tror inte kommer att bli några förändringar mot dagsläget. Inte en enda företagare tror att kommunen kommer att minska i befolkning och antal sysselsatta, säger Staffan Johansson.

Få unga företagare
Men det är inte bara det att medelådern är hög. Det finns få unga företagare i kommunen. Bland dom 160 undersökta företagen finns det ingen företagare som är under 30 år.

– et finns en förklaring till det. Vi har inte haft någon expansion under senare år, men nu händer det en hel del positiva saker. Jag är säker att vi kommer att få en del yngre företagare under dem kommande åren, säger Ulla Britta Andersson på Företagarna i Arvidsjaur.

Det har blivit mer jämställt
Det finns även siffror som har varit mörka, men som ljusnat under senare år. En sådan är könsfördelningen. Bland de äldre av Arvidsjaurs företag är det endast 20 procent som ägs eller drivs av kvinnor av kvinnor, men bland dom företag som startat under senaste åren är det hälften som startats upp av kvinnor.

Nästa höst kommer en gymnasial utbildning i företagande att startas vid Sandbackaskolan i Arvidsjaur. En utbildning som Företagarna tror kommer att betyda mycket för att få fler unga människor att satsa på egna företag.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".