Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre salt i maten

Publicerat tisdag 14 november 2006 kl 11.09
Mindre salt i maten.

Om fem år ska svenskarna äta hälften så mycket salt som idag. Det är målet för en ny kampanj hos Livsmedelsverket. Tanken är att salthalten i livsmedlen ska sänkas stegvis med fem procent i halvåret och att vi som konsumenter därför inte ska märka något.

Förhandlingar pågår just nu för fullt med livsmedels- och restaurangbranchen, berättar Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket för Vetenskapsradion i P1.

Anledningen är att ett högt saltintag ökar risken för högt blodtryck, som i sin tur är en av de absolut största riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".