Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frostiga relationer mellan Boden och Arvidsjaur

Publicerat måndag 20 november 2006 kl 06.41

Just nu är relationerna mellan Arvidsjaur och Bodens kommuner inte de bästa. Anledningen är en strid runt det av regeringen beslutade centrumet för civil och militär test och övningsverksamhet som föreslås etableras i Arvidsjaur.

I samband med försvarsbeslutet klubbades beslutade regeringen att ett militärt och civilt centrum för test och övningsverksamhet ska etableras i Arvidsjaur. En statlig utredare tillsattes för att utreda förutsättningarna för en etablering. I februari lämnades en delrapport till regeringen som såg optimistiskt på verksamheten för hela länet.

Den 31 januari bildade sex Norrbottenskommuner tillsammans med ytterligare fyra aktörer inom försvaret och rymdindustrin, ett regionalt samverkansform för ett samarbete och att driva en gemensam utveckling av test och övningsverksamheten i Norrbotten. Både när det gäller den civila och militära sidan.

Trots samarbetsavtal gjorde Boden egen utredning

Ett avtal om detta undertecknades den 3 april, av bland annat Bodens kommunalråd Olle Lindström (m) och Arvidsjaur kommunalråd Jerry Johansson (s). En dryg månad senare gav Bodens kommun konsultföretaget Rote Consulting, ett uppdrag att ta fram en förstudie för en etablering av ett privat företag med säte i Boden med inriktning på test och övningsverksamhet.

Den utredningen kostade skattebetalarna 10 000 kronor och blev klar sista september. Rapporten är påfallande lik den som den som regeringens utredare lade fram i början av juni. Den stora skillnaden är att i regeringens utredning föreslås att Arvidsjaur skulle bli centrum för verksamheten och den Rote tog fram för Bodens räkning föreslår en etablering i Boden. Det här har väkt ont blod hos Arvidsjaurs kommunalråd:

- Det är anmärkningsvärt då vi har ett signerat samarbetsavtal som även Olle Lindström undertecknat, säger Jerry Johansson.

Bodens rapport pekar ut Arvidsjaur om konkurrent

Men Olle Lindström tycker inte att man klampar in och konkurrerar med det test- och övningscenter som är på väg att etableras i Arvidsjaur. Detta trots att det i den konsultrapport som Boden tagit fram står följande:

”Målsättningen för företaget i Boden bör dock vara att bli det centrum för test- och övningsverksamhet som CTÖ-utredaren föreslår” (det som föreslås ligga i Arvidsjaur). ”Därmed undviks konkurrens och begränsningar i affärsområdet. Ur företagsrationell synpunkt är en sådan lösning att föredra” I klartext alltså det centrum som föreslås ligga i Arvidsjaur.

Skulle ett testföretag i Boden inte lyckas konkurrera ut det av regeringen beslutade i Arvidsjaur kan det enligt konsultrapporten utvecklas till en konkurrent avseende internationell marknadsföring samt konsultation och planering åt viktiga aktörer i test- och övningsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".