Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sorkfebern ökar - flera fall i december

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 17.54
Smittskyddsläkaren Anders Österlund varnar för sork.

Nu varnar smittskyddsläkaren Anders Österlund för sorkfebern som ökar i Norrbotten. En hel del patienter har insjuknat under senhösten.

I flera år har Norrbotten varit nästan förskonat från sorkfeber. Men nu är den här. Ett flertal fall, varav tio i december, har konstaterats.

Smittskyddsläkarna tror att man får räkna med en ökad smittrisk under årsslutet och även under nästa år.

Vissa år har toppar när det gäller antalet patienter som smittas av skogssorken. I år är sorkarna rikliga i antal och det kan bero på den milda hösten/vintern. Då ökar ju också smittriskerna.

Smittskyddsläkaren Anders Österlund, Norrbottens läns landsting:

– Sorkfeber är en virussjukdom, som sprids med damm förorenat av urin och avföring från skogssorkar.

Sjukdomen kan ge hög feber, muskelvärk, magont, och njurpåverkan.

– Typiskt för sorkfebern är att man får dålig urinproduktion, eftersom sjukdomen drabbar njurarna. Man får svårt att urinera . Men efterhand som man tillfrisknar, och det gör de allra flesta spontant, så har man laddat upp med mycket vatten i kroppen och då kissar man väldigt mycket i stället, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

Han rekommenderar de som bor nära en miljö där sorkar lever att inte virvla upp damm från golv eller exempelvis vedtravar . Det vill säga undvika att inandas dammet som kan ha sorkens avföring.

– Man bör också undvika att sova på golv i uthus eller stugor om det finns sork.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".