Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindkraftsetablering i Arjeplog får 35 miljoner i stöd

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 14.09

Energimyndigheten beviljar stöd för ett pilotprojekt avseende storskalig vindkraft i fjällområde. Skellefteå Kraft AB får 35 miljoner kronor i stöd för uppförande och drift av 8-12 vindkraftsverk på Uljabuouda i Arjeplog kommun. Hela projektkostnaden bedöms till 487 miljoner.

Uljabuouda är ett av få storskaliga projekt som har förutsättningar att byggas inom snar framtid i fjällmiljö. Tillförseln av förnybar energi genom Uljabuouda uppskattas till 100 GWh per år. Det kan jämföras med de cirka 960 GWh per år som den sammanlagda svenska vindkraften idag bidrar med.

Uljabuouda förväntas ge en fördjupad kunskap och en helhetsbild av etablering av vindkraft i fjällmiljö med kallt klimat. Energimyndigheten bedömer att projektet kommer att generera och sprida kunskap till övriga vindkraftsbranschen, till exempel lösningar för avisning som kan möjliggöra produktion året runt, vilket är viktigt för framtida etableringar. Energimyndigheten bedömer också att projektet kan driva på utvecklingen mot en mer kostnadseffektiv etablering av fjällbaserad vindkraft i Sverige.

Projektet öppnar upp för miljöeffektstudier med anknytning till fjällmiljö, genom kunskapsprogrammet Vindval som bedrivs av Naturvårdsverket på uppdrag av Energimyndigheten. Exempel på möjliga studier är hur rennäringen, rovfåglar och rovdjur påverkas av vindkraftsetablering i fjällmiljö. Projektet förväntas därmed underlätta en ökad vindkraftsutbyggnad genom att minska osäkerhetsfaktorer vid miljökonsekvensbedömningar och vid en ändamålsenlig planerings- och tillståndsprocess.

Bakgrunden till pilotprojektstödet är riksdagsbeslutet från 2002 att avsätta ekonomiska medel för att främja utveckling av nya vindkraftsetableringar i havs- och fjällområden. I höstbudgeten 2006 tilldelades Energimyndigheten ytterligare 350 miljoner att fördela under en femårsperiod, från 2008 till 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".