Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samarbete stärker företag i Gällivare

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 06.00
1 av 3
Imega-huset i Gällivare. Foto: Carin Sjöblom.
2 av 3
Kurt Kalla, Imega.
3 av 3
Pia Nyberg Nilsson.

För drygt fem år sedan bildades en ekonomisk förening för olika företag inom IT, media och reklam i Gällivare. En unik lösning som gjort att de enskilda företagen uppfattas som större och därmed får allt fler och tyngre uppdrag.

Idén om att gå samman med andra företag föddes när Kurt Kalla, som tidigare drev reklambyrån Reproco, såg hur de stora jobben gick honom förbi som enskild liten företagare. Samtidigt hade han redan ett visst samarbete med ett antal företag inom IT och media i Gällivare.

Totalt var det sex enskilda företag som tillsammans bildade Imega och döpte om sina egna företag, med Imega som gemensamt förnamn. Idag finns fem av bolagen kvar. Ett av de ägs av Kurt Kalla, som efter 15 år på helt egen hand valde att gå in i projektet. Anledningen var att fördelarna övervägde nackdelarna.

– Många tänker naturligtvis att man kan spara kostnader genom att man delar på saker när man är fler, och visst är det så. Men det finns en annan sida av det också och det är att genom att vi är fler som delar på saker så kan vi också köpa bättre grejer, säger Kurt Kalla.

Det mest konkreta exemplet för vad samarbetet betytt för hans bolag Imega Promotion är att de sedan tre år fått LKABs uppdrag att producera bolagets veckoblad.

– Vi uppfattas som större nu och det tror jag är orsaken till att vi nu fått räkna på uppdraget, säger Kurt Kalla.

Samtliga bolag är rörande överens om att fördelarna överväger nackdelarna och en av de, Kent Fyrén, som driver Imega Display säger att han inte hade köpt företaget om inte kompetensen och möjligheterna till samarbete med de andra företagen hade funnits i Imega huset.

Även bland de anställda är upplevelsen av att arbeta i ett gemensamt projekt positivt. Pia Nilsson-Nyberg säger att det är roligare då man har mer ”arbetskamrater”. Hon framhåller också att arbetet underlättas då deras samarbetspartners finns i samma hus.

Frågan är då om Kurt Kalla som driver ett av de fem företagen i huset hade överlevt som enskild företagare, utan samarbetet i Imega huset.

– Ja, det hade jag gjort, men det hade varit tuffare, säger han.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".