Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre blir serverade dålig mat

Publicerat onsdag 27 december 2006 kl 16.07

Varm mat är för kall och kall mat för varm. Allt till glädje för bakterierna, men knappast för dem som inte har mycket annat val än att äta vad som serveras. Det finns stora brister i hanteringen av mat till äldre, och nu anser Livsmedelsverket att distributionen av färdiglagad mat måste ses över.

Många äldre får i dag sin mat från storkök. Under transporten därifrån är det viktigt att maten håller rätt temperatur, annars kan farliga bakterier frodas snabbt, med människors hälsa och i värsta fall liv som insats.

Livsmedelsverket har stoppat termometrarna i de svenska matlådorna. Resultatet blir godkänt i bara vartannat fall när det gäller den kalla maten, och knappt i vart tredje fall när det gäller den varma maten. I flera av de totalt 700 stickproven var temperaturen 30-40 grader i stället för rekommenderade 60 grader, och sjukdomsalstrande bakterier som Clostridium perfringens, Bacillus cereus och Staphylococcus aureus fanns mycket riktigt i flera prover. Alla tre är kända bovar i matförgiftningssammanhang.

Bristerna är störst beträffande den mat som skickas för hemleverans, enligt undersökningen. Det finns i dag utrustning som matleverantören kan använda för att maten ska hålla rätt temperatur.

Livsmedelsverkets förhoppning är att deras kartläggning, som är gjord i samarbete med de lokala tillsynsmyndigheterna i 73 svenska kommuner, ska leda till förbättringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".