Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kiruna centrum flyttas mot nordväst

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 11.20
Vy över Kiruna och Loussavaara.

På måndagen beslutade kommunfullmäktige i Kiruna att stadens nya centrum ska flyttas mot nordväst. Beslutet fattades av ett nytt extrainsatt möte. Även LKAB medverkade för att försöka besvara en del frågor, men också presentera sina beräkningar.

Efter en nästan tre timmar lång debatt fattade Kiruna kommunfullmäktige klockan 18 på måndagskvällen beslutet om var det nya, framtida Kiruna centrum ska placeras.

Nya centrum kommer att ligga vid stadsberget Loussavara, vid sjön Luossajärvi. Ett par kilometer norr om nuvarnade centrum.

Kommunen kräver att staten betalar järnvägstunnel
Men beslutet kan bli värdelöst. LKAB klargjorde att bolaget inte vill betala för en järnvägstunnel under Luossavaara, och utan tunnel blir det inget centrum där, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke. Nu återstår att uppvakta regeringen om de runt 2 miljarder som behövs till en tunnel.

Beslutet om järnvägen fattades i december och den kommer att gå bakom gruvberget, över sjöbangården till Luossavaara.

Kommunfullmäktige var inte enigt i beslutet
Vänsterpartiet och centerpartiet valde att inte delta i beslutet eftersom de ansåg att man vet för lite för att godkänna en stad vid Luossavaara. Bland annat hur mycket det bullrar och dammar från LKAB:s industriområde, och hur bolagets nya malmfyndigher i norra sjömalmen påverkar Kiruna.

Kirunapartiet lade ett eget förslag om att flytta stan mot Lombolo och det gamla jägarskoleområdet.

Beslutet gick därmed i linje vad den styrande alliansen föreslagit. Alliansen består av socialdemokraterna, norrbottens sjukvårdsparti, samelistan, moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiet.

Lars Törnman inte klokare
Den 19 december blev det återremiss på förslaget om att stan ska flyttas till stadsberget Luossavaara vid sjön Luossajärvi. Kirunapartiet och vänsterpartiet ansåg att det fanns alltför många frågeteckan kring placeringen. Till exempel om staten är beredd att betala två miljarder för en järnvägstunnel genom berget.

LKAB medverkade på kommunfullmäktige, där bolaget presenterade beräkningar om hur mycket av sjön Luossajärvi som kommer att torrläggas på grund av gruvdriften.

Men trots att representanter från LKAB var på mötet för att svara på frågor anser Kirunapartiets Lars Törnman att man inte blev klokare om vad en stad vid Luossavaara innebär.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".