Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt järnvägsspår till gruva i Gällivare

Publicerat söndag 14 januari 2007 kl 13.17
Bolidens gruva i Aitik

Nu är det klart att det ska byggas ett stickspår mellan stambanan och Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Det kommer att kosta drygt 100 miljoner att bygga tre kilometer järnvägsspår med lastningsterminal. Banverket kommer att stå för kostnaden tillsammans med Boliden.

-Det kommer att ha en stor betydelse för Bolidens framtida verksamhet, säger Jan Rutqvist som är planeringschef vid Aitikgruvan.

När gruvan expanderar och sligmängden ökar kommer den att köras på järnväg i stället för med lastbilar på landsväg.

Stickspåret har dragits i långbänk sedan början av 1980-talet. Då ansågs det vara för dyrt och helt utan intresse att bygga ett järnvägsspår till Aitikgruvan.

Men gruvans livslängd har förlängts, och med höga kopparpriser och möjlighet att sälja gråberg till väg- och järnvägsbyggen i Sverige och Europa så är det lönsamt att bygga stickspåret idag, trots byggkostnaden på 100 miljoner för tre kilometer järnväg.

Idag kör minst tjugo lastbilar till och från Aitikgruvan varje dygn. Mer än hälften av den trafiken kommer att läggas över på järnväg.

-Det blir mindre utsläpp av växthusgaser, minskad dieselförbrukning, vi får mindre vägslitage, trafikriskerna minskas och det har en stor påverkan på vår miljö, säger Jan Rutqvist.

En miljökonsekvensbeskrivning är nyligen inlämnad till länsstyrelsen. Enligt Jan Rutqvist är Banverket överens med markägarna och Gällivare skogssameby som har renbete i området. För renarna kommer en särskild renpassage att byggas över järnvägen.

Byggstarten beräknas bli redan i år.

-Om man är försiktigt optimistisk så skulle man kunna tro att vi kan börja bygga järnvägen under hösten innevarande år. Färdigställanden bör kunna ske under hösten 2009, säger Jan Rutqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".