Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att värdera skogsbrandflyget

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 16.23
Flygbild från sommarens skogsbrand i Bodträsfors.

Räddningsverket kan inte dra slutsatsen att skogsbrandflyget är lönsamt när det gäller att upptäcka bränder tidigt för att minska skador och kostnader. Räddningsverket har utrett effekterna av att det statligt finansierade skogsbrandflyget återinfördes i sju län efter stormen Gudrun, men konstaterar att underlaget är för dåligt för att värdera effekterna.

– Hur mycket tidigare eller senare hade branden upptäckts om nu skogsbrandflyg inte hade funnits? Är det en minut, är det tio minuter, är det fem timmar, eller ett dygn? Det har vi inte kunnat utläsa av den information vi har fått in och det har vi inte kunnat göra i tidigare utredningar heller. Svårigheten är nog att vi inte är duktiga på att göra en bedömning av vad som hade hänt om man inte gjort insatsen, säger Håkan Axelsson, avdelningschef på Räddningsverket.

”Det finns ingen etablerad metod att värdera effekterna av skogsbrandbevakning med flyg och det underlag som finns är för begränsat både geografiskt och tidsmässigt.” Det skriver Räddningsverket till Försvarsdepartementet, som hade begärt en redovisning av vilka effekter skogsbrandflyget haft under åren 2005 och 2006.

Statlig finansiering återinfördes
Den statliga finansieringen av skogsbrandbevakning med flyg upphörde inför sommaren 2003, men återinfördes under åren 2005-06 i de sju län, som drabbades av stormen Gudrun. Ifjol fick Räddningsverket i uppdrag att redovisa vilka effekter denna punktinsats haft. Verket håller nu på att utveckla metoder för statistik och analys och det kommer på sikt att förbättra möjligheterna att utvärdera olika åtgärder. Och det gäller inte bara skogbränder.

– Det finns en risk att man fastnar i att ta reda på om det är lönsamt eller inte. Och många säger att det kanske är svårt att göra den här skattningen. Då kan man jämföra med andra saker inom svensk räddningstjänst, och det finns ju inte riktigt klarhet i andra saker heller. Varför man har olika storlek på styrkor till exempel. Det är många gånger magkänslan som gjort att man beslutat om saker, säger Håkan Axelsson.

Flyget upptäcker bränder
Av det bristfälliga materialet som Räddningsverket tittat på för punktinsatsen efter stormen Gudrun konstateras att brandflyget var först att upptäcka 10 av 220 skogsbränder under 2005 och 77 av 240 året efter. Och att räddningstjänsten kunnat vägledas till brandområdet i ett tidigt skede med hjälp av flyget.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".