Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Obol: "Ingen verksamhet i Sverige"

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 10.00
Förnekar sitt kontor i Örebro

Finansbolaget Obol Investment International bedriver ingen verksamhet i Sverige. Det hävdar det uppmärksammade sponsor- och investeringsföretaget Obol i ett dokument som sent på tisdagen kom in till Finansinspektionen.

Finansinspektionen kommer att gå vidare med sin utredning om finansbolaget Obols verksamhet i Sverige, med eller utan företagets medverkan. Svaret och beskeden i den koplettering som Finansinspektionens begärt in anses inte på någon punkt vara tillfredställande. Joakim Schaaf som är jurist vid Finansinspektionen tycker att svaren saknar innehåll.

– De svarar i princip inte på våra frågor och de frågor de svara på så gör de det väldigt kortfattat. Nej, innhållsmässigt var det här svaret inte särskilt mycket, säger Joakim Schaaf.

I ett knappt tre sidor långt svar på Finansinspektionens många frågor skriver de två ägarna till Obol, Bo Johansson och Jan Saradlic, att de inte någon gång har bedrivit verksamhet i Sverige.

De vägrar lämna intyg från sin revisor till Finansinspektionen eftersom Obol förnekar verksamhet i Sverige. De förnekar att de haft ett kontor i Sverige trots att det funnits ett bolag under namnet Obol Investment i Örebro, med en namnskylt på huset.

Bolagets representanter vägrar att komma till möten

Bo Johansson och Jan Saradlic vägrar också av personliga skäl att infinna sig till ett möte med Finansinspektionen. Däremot svarar Obol att de inte utesluter att ett personligt sammanträffande kan ske vid ett senare tillfälle.

På frågan om Obol har hållit säljmöten i Sverige svarar företaget att deras samarbetspartners hållit säljmöten, men avsäger sig allt ansvar och kunskap om detta.

Utredningen fortsätter utan Obols medverkan

Finansinspektionen tänker inte kräva ett möte med Obol utan fortsätter sin utredning utan företaget.

– Vi har ju möjlighet att enligt lag koppla vitesföreläggande till våra frågor så att vi får svar på de frågor vi ställer. Men vi har bedömt att det skulle fördröja vår utredning i onödan och vi väljer att snabbt slutföra vår utredning istället med det material vi har, säger Joakim Schaaf.

Samtidigt konstaterar han att de inte kan förlita sig på företagets medverkan då de väljer att stå utanför och inte svara på våra frågor.

– Då måste vi försöka hitta information på annat håll, säger Joakim Schaaf.

Tillgångarna i fonden är frysta

De investerade tillgångarna i bolagets fond är frysta. Därför kan inget slutdatum för avveckling anges, svarar Obol på frågan om avveckling av fonden har skett.

Företrädarna för Obol vill inte svara på hur stor fonden är, det vill säga hur mycket kapital som finns investerat eller hur många som satsat pengar i fonden. Det motiveras med att frågan saknar betydelse för om tillståndspliktig verksamhet bedrivs i Sverige, vilket är Finansinspektionens primära fråga till Obol.

Obols investeringsfond saknar bankkonton i Sverige, uppger företrädarna.

Dokumentet är undertecknat av hälftenägarna Bo Johansson och Jan Saradlic, men saknar både datum och ort.

Nästa fredag den 26 januari räknar Finansinspektionen med att vara klar med sin utredning.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".